NAM wil stroom uit gas en af van CO2
ASSEN - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onderzoekt of zij stroom kan winnen uit gas en het broeikasgas CO2 kan terugstoppen in het gasveld. Dat heeft een zegsman van het bedrijf in Assen gisteren gezegd.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) neemt dit najaar een besluit over de bouw van een installatie die het ondergronds opslaan van kooldioxide mogelijk maakt. De ondergrondse opslag van het gas wordt door wetenschappers gezien als een serieuze mogelijkheid om het broeikaseffect tegen te gaan.
Volgens woordvoerder Reinier Treur richt de NAM haar blik op 70 gasvelden verspreid over Nederland die de komende vijf à tien jaar leegraken. Naar schatting tien van die velden, waarvan het merendeel in het Noorden ligt, zijn volgens de NAM geschikt om op te slaan.
Als het project doorgaat, wordt er in de directe nabijheid van een gasveld een kleine elektriciteitscentrale gebouwd. Bij het omzetten van gas in elektriciteit wordt de vrijkomende kooldioxide onmiddellijk afgevangen en geïnjecteerd in het leegrakende gasveld.
Treur zegt dat het besluit van de NAM afhangt van de kosten en de geschiktheid van de gasvelden. ,,Er moet geld bij. Het is als bedrijf nog altijd goedkoper om je kooldioxide uit te stoten dan om het tegen betaling op te vangen.''
Het ondergronds opslaan van kooldioxide is niet van gevaar ontbloot. Wetenschappers waarschuwen voor ondergrondse chemische reacties en het mogelijk ontstaan van aardbevingen. Ook is de opslag pas efficiënt als het gas voor een periode van duizenden jaren kan worden opgeborgen. Behalve olie- en gasvelden zijn ook oude steenkoolmijnen geschikt te maken voor de opslag van kooldioxide.
Kooldioxide (CO2) is een chemische verbinding van een koolstofatoom en twee zuurstofatomen. Kooldioxide is een gas. Als je het onder hoge druk zet, wordt het vloeibaar; in de natuur komt dit echter eigenlijk niet voor. CO2 is kleurloos, reukloos en smaakloos. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is kooldioxide niet giftig. CO2 is door zijn grote hoeveelheid emissies het belangrijkste broeikasgas.