'Chocomel. Is dat een merk?'
Lacht het leven je niet toe.Ben je depressief of moe? Bedenk het is maar spel Wees flink, zeg 'proost!'En zoek je troost.In een goed glas chocomel
Dit lied, te vinden op de site van een studentenvereniging en kennelijk gecomponeerd in een melige bui, illustreert de status die de chocoladedrank Chocomel heeft verworven: geen merknaam meer, maar een soortnaam.
Chocomel, de enige echte, zet producent Riedel op alle flessen en pakken. Dat is geen overbodige luxe, leert de praktijk van alledag. Zelfs een serveerster aan wie we vragen om chocolademelk van het merk Chocomel, lijkt enigszins uit het lood geslagen. ,,Chocomel, is dat een merk dan?''.
Chocomel is een 'uitvinding' van Nutricia, een eind 19e eeuw in Zoetermeer opgerichtte zuivelproducent. De fabrikant wilde het als Melcola op de markt brengen, maar die naam werd na een korte juridische strijd niet toegestaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog draaide Nutricia door, maar de fabricage van chocoladedrank moest na verloop van tijd stopgezet worden vanwege de schaarste aan cacao.
In de jaren negentig verlegde Nutricia de koers en werden consumentenproducten als Chocomel en Fristi afgestoten. Sindsdien is Riedel de eigenaar.
Ingeburgerd
Andere producenten pikken graag een graantje mee van het Chocomel-succes.
,,Een paar keer per jaar moeten we in actie komen'', vertelt een woordvoerder van Riedel. Dan is er een reclameuiting van een concurrerende chocoladedrank waarbij de consument op het verkeerde been gezet kan worden.
Vreemd is dat niet. Chocomel, in 1932 op de markt gebracht, is een ijzersterk merk. ,,Het is zo ingeburgerd, dat mensen het zijn gaan gebruiken als soortnaam'', verklaart de Riedel-woordvoerder.
Chocomel is een typisch Nederlandse icoon geworden, passend in de rij klompen-drop-Delfs blauw. Onlinewinkels zoals Hollandwinkel.nl adverteren driftig met de chocoladedrank en verkopen het aan Nederlandse emigranten en expats in het buitenland.
De producent is ,,enerzijds trots'' dat Chocomel in het spraakgebruik wordt gebruikt om er chocolademelk mee aan te duiden. ,,Maar het nadeel is dat als je op een terras vraagt om 'chocomel', je chocolademelk kunt krijgen van een heel ander merk'', tekent de woordvoerder aan.
Voor Riedel is hier weinig anders tegen te doen dan voortdurend te benadrukken dat Chocomel 'de enige echte' is.
Fan
Zelfs in het buitenland geniet Chocomel enige faam. En dat komt niet door emigranten en mensen die (tijdelijk) door hun werkgever zijn uitgezonden.
Neem de site frikandel.de van Michael Nithammer. Hierop betoont deze Duitser zich een fanatieke fan van alles wat met Nederlands eten en drinken te maken heeft. Hij prijst vooral onze frikandellen, kroketten, frietjes en kaassoufflés, ,,meiner absoluten Lieblingssnacks''.
Maar ook bij Chocomel loopt Nithammer het water in de mond. Naast een foto van een literpak adviseert hij de drank ,,gut gekühlt'' te drinken. Dan is het ,,ein echter Hochgenuss''.