Simplicity brengt Philips eerste succes
Een elektronisch prikbord, een glazen bol waarin vakantiefilmpjes afgespeeld worden en een hangertje waarmee je de muziek kunt beluisteren van de buurman die precies het zelfde ding draagt. Het zijn enkele nieuwe producten van Philips, die aan het nieuwe credo van het concern beantwoorden. Technologisch hoogstaand, maar toch gemakkelijk te gebruiken. Philips toonde ze gisteren op het Simplicity Event in Parijs.
PARIJS - Alles en iedereen is in het wit, precies zoals een jaar geleden toen de nieuwe bedrijfscode en slogan Sense and Simplicity in Amsterdam gedoopt werd. Muziek kabbelt in La Grande Arche midden in het futuristische kwartier La Defense, ver van de negentiende-eeuwse wijken van Parijs.
De lokatie kan geen toeval zijn. Philips wil de minder geslaagde vruchten uit het verleden van zich afwerpen, aan de hand van een nieuwe ideologie. In de wereld van Sense and Simplicity moet alles technisch perfect, maar ook eenvoudig te bedienen zijn. Een sterkere betrokkenheid van Philips-designers moet dat idee versterken. Mooi als partner van eenvoud.
Succes
Philips heeft al bijna 240 miljoen euro in de campagne gestopt. Marketingdirecteur Andrea Ragnetti spreekt al van een groot succes. Philips nam het voortouw, andere electronicaconcerns volgen intussen. ,,Het gaat buiten verwachting goed. Zeventig procent van de mensen die we er naar vroegen koppelt intussen Philips aan Sense and Simplicity. Deze weg, kiezen voor eenvoud, heeft ook niets afgedaan aan onze status van technologiebedrijf. Integendeel, mensen waarderen ons meer dan voorheen'', zegt de Italiaan.
Philips kiest er niet voor om de bediening van alle producten te vergemakkelijken. Er is voor een aantal apparaten gekozen, die nieuw zijn of niet snel zullen verdwijnen. De helft van de kopers heeft bijvoorbeeld moeite om zijn nieuwe dvd-recorder te installeren en te gebruiken. Callcenters werden platgebeld. Nu sluit Philips bij vernieuwde apparaten een handleiding bij, waarmee kopers nog maar drie handelingen hoeven te verrichten.
In de jungle van afstandsbedieningen wordt flink gekapt. Philips komt met een uniforme afstandsbediening met nog maar drie knoppen, te gebruiken voor alle Philips-apparaten. ,,Dit wordt een heel moeilijke klus, maar we moeten het doen, vinden we. De afstandsbediening zal er niet morgen zijn, maar over enkele jaren'', beloofde Ragnetti. Op de tentoonstelling was al een toekomstige variant te zien: een afstandsbediening met slechts een knop, waarmee je met vingerbewegingen audio-apparaten en tv's kunt bedienen.
Design
Ragnetti en topman Gerard Kleisterlee voegden aan Sense and Simplicity nog een element toe. Philips introduceert Next Simplicity, waarin innovatie door uitgekiend design gedragen wordt. Ooit miste Philips op designgebied de boot, bekende Kleisterlee.
,,De connectie tussen technologie en design was bij ons niet goed. Het werd in de organisatie als een eentweetje tussen de raad van bestuur en de designafdeling gezien. Nu werken onze technici mee en dat zal leiden tot een nieuwe reeks producten. Dit is zeer relevant voor het welslagen van de campagne.''
Met het Simplicity Event onderstreepte Philips dat uitgangspunt. Het concern liet een reeks nieuwe, eigentijds vormgegeven producten zien. Sommige bevinden zich nog in de kraamkamer, andere zijn al of binnenkort beschikbaar, zoals Ambilight Experience, waarmee succes wordt geboekt in de VS. Met kleur- en lichtspel maakt Philips behandelkamers in ziekenhuis aangenamer voor kinderen en volwassenen.
Andere laten nog even op zich wachten, zoals Looklook, een kindercamera in de vorm van een verrekijker, een futuristische variant op de aloude juke-box en allerlei soorten led-verlichting waarmee de sfeer in de woning met enkele vingerbewegingen volledig veranderd kan worden.