Luister naar

Tuinders verdienen goed aan stroomhandel

Nieuws
DEN HAAG - Glastuinders verkopen steeds vaker stroom die zij zelf niet nodig hebben op de geliberaliseerde energiemarkt. Zo maken zij handig gebruik van de hoge elektriciteitsprijzen, zegt Rien Bot van AgroEnergy, de energie-inkoper van de agrarische sector.
van onze redactie economie
vrijdag 30 december 2005 om 08:51

Door de dure olie bereikten de energieprijzen deze week recordhoogten. De prijs van termijncontracten voor levering van één megawatt in 2006 steeg het afgelopen jaar van 38 euro in januari tot meer dan 60 euro nu.

Vooral grote tuinders zijn als verkoper actief. Zij wekken stroom op met warmtekrachtcentrales (wkc's). Afgelopen jaar hebben de tuinders volgens Bot voor zeker 100 megawatt aan wkc's bijgebouwd. Uit cijfers van Cogen, de branchorganisatie van wkc-leveranciers, blijkt dat de glastuinbouw voor 1000 megawatt aan vermogen heeft staan. Dat is ruim tweemaal de kerncentrale Borssele (480 megawatt) ofwel 5 procent van het totaal opgewekte vermogen in Nederland.

Vrijwel alle grote vrucht-groentetelers (paprika's, tomaten en komkommers) - met meer dan vier hectare grond - hebben het afgelopen jaar wkc's laten bijbouwen. Met die gasgestookte centrales winnen zij warmte, CO2 en elektriciteit. Bot: ,,Maar aangezien bij de teelt van vruchtgroenten geen licht nodig is, blijft de stroom als restproduct over.''

De 'reststroom' verkopen de vrucht-groentetelers. Ook andere grote tuinders verkopen hun stroomoverschotten. Hoeveel de tuinders precies verdienen aan deze handel, durft Bot niet te zeggen. Maar de bouw van wkc's ziet hij voorlopig nog wel doorgaan. ,,Volgend jaar kan er makkelijk nog 100 megawatt bijgebouwd worden.''

Voorheen konden telers hun overgebleven stroom alleen kwijt aan de grote elektriciteitsbedrijven. Sinds de liberalisering van de elektriciteitsmarkt in 2002 is de handel in energie niet meer voorbehouden aan handelaren en grote energiebedrijven. Kleine tuinders bundelen hun krachten en schakelen elektriciteitsleveranciers in die handelen op de markt voor stroom.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.

Afbeelding

‘Of wij zelf ook piekbelasters zijn? We denken van niet, maar dat weet je nooit zeker’

Opnieuw ligt er een plan op tafel om piekbelasters onder de boeren in Nederland over te halen tot bedrijfsbeëindiging. Het Nederlands Dagblad schuift geregeld aan bij Pieter en Alien van Zijtveld. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe uitkoopregeling?

Afbeelding

Overwaarde van Nederlandse koopwoning gemiddeld 175.000 euro

De daling van de huizenprijzen is nog niet nadelig voor de Nederlandse woningbezitter. Een koopwoning heeft gemiddeld 175.000 euro overwaarde, met pieken in Aerdenhout en Blaricum. Kerkrade heeft de laagste gemiddelde overwaarde.