Nu al flink tekort op arbeidsmarkt
DEN HAAG - Na nog geen kwartaal economische groei zijn in Nederland al tekorten op de arbeidsmarkt ontstaan. Liefst 30 procent van de werkgevers geeft aan grote moeite te hebben met het vinden van geschikt personeel. De werkgeversvereniging VNO/NCW spreekt van een 'alarmerende' situatie.
,,Het bedrijfleven schreeuwt om personeel, maar het is niet te vinden,'' aldus een woordvoerder van VNO. Gisteren publiceerde de uitzendorganisatie Manpower een ranglijst met moeilijk te vervullen functies in Nederland. Het hoogst scoort de categorie vaklieden (zoals gasfitters, lassers en metselaars) gevolgd door verpleegkundigen, managers, operators, juridisch personeel, leerkrachten, accountants en monteurs. Volgens directeur Hans Leentjens van Manpower Nederland is er weliswaar een groot reservoir werklozen, maar sluiten vraag en aanbod niet op elkaar aan. ,,Er is een overaanbod van slecht of niet geschoold personeel.''
Volgens cijfers van het CBS stonden aan het begin van het vierde kwartaal van vorig jaar al 170.000 vacatures open, 37.000 meer dan in het voorgaande kwartaal. Als deze trend zich heeft doorgezet, bedraagt het aantal openstaande vacatures inmiddels ruim 200.000. De werkloosheid bedroeg eind januari, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 460.000, ofwel 6,1 procent van de beroepsbevolking.
VNO/NCW grijpt het onderzoek van Manpower aan om nog krachtiger te pleiten voor het openstellen van de grenzen voor vaklui uit met name Polen per 1 mei. ,,Dit is een acuut probleem dat je niet met allerlei stimuleringsmaatregelen kunt oplossen. Als de grenzen niet opengaan, missen we omzet, inkomen en economische groei'', aldus woordvoerder Van der Kooij. Het kabinet wil in maart een besluit over deze kwestie nemen.
Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken laat weten dat het fenomeen van langer openstaande vacatures gezien de vergrijzing en aantrekkende economie 'geen verrassing' is. ,,Het kabinet is van meet af aan bezig om meer mensen aan het werk te krijgen, bijvoorbeeld via langer doorwerken voor oudere werknemers, omscholingsprogrammaxs en acties tegen uitval op het VMBO-onderwijs. Maar er is extra inspanning nodig. Werkgevers moeten investeren in leer-werkbanen, investeren in werknemers die naar een andere baan willen overstappen. Die bereidheid is er overigens al. En het opleidingsniveau van het onderwijs moet omhoog.''
Volgens Manpower-directeur Hans Leentjes is het tekort aan arbeidskrachten geen tijdelijk probleem, maar zal de schaarste aan geschoold personeel ook in tijden van economische teruggang nog blijven bestaan. ,,Deze keer hebben we te maken met een onontkoombare krapte die ons de komende decennia zal blijven uitdagen,'' liet hij gisteren weten. Manpower heeft voor zijn onderzoek in 23 landen en regio's bijna 33.000 werkgevers ondervraagd. In Mexico klagen de meeste werkgevers over een tekort aan geschoold personeel: 78 procent. In India is het probleem met 13 procent het kleinst.