'Financiëlecrisis raakt Nederland'
DEN HAAG - De kredietcrisis in de VS laat zijn sporen na in Nederland. De financiële stabiliteit in ons land is het afgelopen halfjaar verslechterd en het is onzeker hoe groot de gevolgen van de crisis in Amerika voor Nederland in de toekomst zijn.
Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) in een gisteren verschenen publicatie. De crisis, die begon op de Amerikaanse markt voor 'slechte' hypotheken - de subprimemarkt - heeft op een indirecte manier andere markten besmet en kan zich volgens DNB nog verder verspreiden. Signalen dat Nederland last heeft van de crisis in de Verenigde Staten worden steeds sterker. Zakenbank NIBC voorziet als gevolg van de kredietcrisis een stijging van de hypotheekrente in Nederland. Dat maakt huizen moeilijker betaalbaar, terwijl de huizenprijzen al erg hoog zijn.
De economische denktank OESO is eveneens pessimistischer door de crisis. Die zal dit jaar al gevolgen hebben voor de groei in de grootse economieën, maakte de OESO gisteren bekend. Vooral Duitsland en Amerika zullen langzamer groeien en dat heeft vrijwel zeker gevolgen voor de groei in Nederland.
De Postbank blijft vooralsnog positief over de Nederlandse economie. De groei bedraagt volgens de bank dit en komend jaar 2,5 procent. Maar NIBC is stukken minder optimistisch. De economen van de zakenbank menen dat de economische groei zal vertragen naar één procent in 2008.
De Europese Centrale Bank neemt morgen een besluit over de rente. Een paar weken geleden liet president Jean-Claude Trichet weten dat de rente omhoog gaat. Maar in de markt wordt inmiddels door steeds meer partijen gerekend op een rentepauze om de financiële markten tot rust te brengen.
DNB volgt de ontwikkelingen op de kredietmarkten op de voet. Volgens de bankeconomen staan Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenverzekeraars vooralsnog niet direct bloot aan de problemen op de Amerikaanse subprimemarkt.