Dure karbonade door stijgende graanprijs
Varkens eten graan, en de prijs daarvan ging de laatste maanden flink omhoog. Dat heeft gevolgen voor het lapje karbonade.
PORTO - Varkensvlees wordt de komende maanden flink duurder, als de graanprijs zo extreem hoog blijft. Voor rundvlees is dat in mindere mate ook het geval, meldde de Europese Commissie gisteren. Graan zit in het veevoer voor deze dieren. De prijs van kippenvlees in de Europese Unie is al enkele tientallen procenten gestegen, omdat kippen veel graan eten. De graanprijs piekt momenteel op recordhoogtes door tegenvallende oogsten en groeiende vraag. Graan is steeds meer nodig voor biobrandstof en voor China.
Minister Gerda Verburg (Landbouw) verwacht dat de prijs voor een deel hoger zal blijven. ,,Maar het gaat nu wel erg snel omhoog. Ik vraag me af of het op dit niveau zo zal blijven'', zei de minister in de marge van een informeel beraad van EU-minister van Landbouw in Porto de afgelopen dagen. Ze vindt het te vroeg voor een definitief oordeel, vooruitlopend op de oogst in Australië.
Ze steunt een Brussels plan om de graanoogst komend jaar flink te vergroten. De Europese Commissie heeft voorgesteld om de verplichte braaklegging van akkers tijdelijk af te schaffen. Het ongebruikt laten van 10 procent van de landbouwgronden was ooit ingesteld om overproductie van graan tegen te gaan.
Sommigen pleiten ervoor dat de EU een minimumvoorraad aanhoudt van producten als graan en melk. Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) zei gisteren dat ze daar geen voorstander van is.
Ook andere producten, zoals melk, zijn recent duurder geworden door grotere vraag, onder meer omdat China nu schoolmelk uitdeelt. Nederland wil daarom dat melkveehouders in de EU tijdelijk meer melk mogen afleveren.
Droogte
Australië verwacht door de aanhoudende droogte dit seizoen veel minder graan te kunnen oogsten. De autoriteiten gaan ervan uit dat de oogst zal uitkomen op 15,5 miljoen ton. Dat is 30 procent minder dan in de vorige raming in juni. In een reactie op het nieuws ging de graanprijs in Australië fors omhoog. Australië is na de Verenigde Staten de grootste graanexporteur ter wereld. Het graanseizoen kende een voorbeeldige start. De autoriteiten gingen er aanvankelijk van uit dat de oogst zou kunnen uitkomen op een record van 26 miljoen ton. Maar het droge weer heeft veel boeren in de problemen gebracht. Analisten sluiten niet uit dat als de droogte aanhoudt, de oogst nog lager zal zijn. Op de termijnbeurs in Sydney ging de graanprijs met 11 Australische dollar omhoog naar 450 dollar per ton, een recordbedrag.