Luister naar

Ruud Lubbers maakte einde aan rel rondom G-Star

Nieuws
DEN HAAG - Acht Nederlandse mensenrechtenactivisten hoeven toch niet in India voor de rechter te verschijnen. De Indiase kledingfabrikant FFI heeft de aanklacht van smaad ingetrokken na bemiddeling van oud-premier Lubbers.
van onze redactie economie
woensdag 30 januari 2008 om 07:54

De medewerkers van de Schone Kleren Kampagne (SKK), de Landelijke India Werkgroep (LWI) en de internetprovider Antenna beschuldigden in 2006 de onderneming van misstanden, zoals onbetaald overwerk en fysiek geweld. FFI diende vervolgens een aanklacht in wegens smaad, racisme en xenofobie bij een Indiase rechtbank. Die besloot een arrestatiebevel uit te vaardigen en Nederland om de uitlevering van de acht te vragen. Dat weigerde Nederland.

Na stille diplomatie is afgesproken dat een ombudsman wordt aangesteld in de Indiase stad Bangalore, waar mensenrechtenorganisaties en vakbonden hun klachten over bedrijven kwijt kunnen. De ombudsman zal proberen misstanden uit de wereld te helpen.

SKK en LWI hebben beloofd hun campagne tegen FFI te stoppen, omdat zij vertrouwen hebben in de ombudsman.

Oud-premier Lubbers heeft bovendien de Nederlandse spijkerbroekenfabrikant G-Star bereid gevonden weer met FFI in zee te gaan. FFI had na de ophef het contract opgezegd.

Nu worden de 5500 werknemers van de Indiase onderneming niet de dupe van het conflict, aldus Lubbers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Met computers in de autonome kas kan de kweker duurzaam voedsel produceren

Met innovaties als schermdoeken, klimaatcomputers en plukrobots helpt technologiebedrijf Ridder boeren en tuinders bij de energietransitie. ‘Nederland is wereldwijd koploper in de tuinbouw, daar mogen we trots op zijn.’

Afbeelding

Bianca werkt in de daklozeninloop: 'Uit boosheid gaat er weleens een bakje soep tegen de muur'

Bianca Koster (36) is locatiehoofd bij een daklozeninloop van De Regenboog Groep in Amsterdam. 'Ik kan mensen geen huizen beloven, maar soms is een paar droge sokken al fijn.'

Afbeelding

'Kringloopeconomie komt niet dichterbij'

Het kabinet doet nog steeds te weinig om een kringloopeconomie te realiseren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in een rapport dat hier de afgelopen jaren 'nauwelijks vooruitgang' in is geboekt.

Afbeelding

Financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar 1,2 miljoen keer bezocht, aantal telefoontjes verdubbeld

Het aantal bezoekers van de financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar verdriedubbeld tot een record van 1,2 miljoen. Het aantal telefoontjes naar de financiële hulplijn verdubbelde naar 15.000.

Afbeelding

Nederlandse banken: de gemiddelde huizenprijs gaat in 2023 verder zakken

De huizenprijzen zullen in 2023 meer dan verwacht blijven dalen. Dat stellen economen van ABN Amro en ING Bank. Zij stellen hun eerdere prognoses van de ontwikkeling van de woningmarkt dit jaar naar beneden bij.

Afbeelding

Lightyear dacht gouden horizonten tegemoet te rijden, maar koerste richting ravijn

De stemming was feestelijk, afgelopen november, in de wat treurige Finse provinciestad Uusikaupunki. De productie van de Lightyear 0 ging van start. Nu, nog geen twee maanden later, is van de vrolijkheid weinig overgebleven.