VEB: heropen staatsmijnen DSM
DEN HAAG - Beleggersvereniging VEB wil dat het chemieconcern DSM bekijkt of de mijnen in Limburg opnieuw in gebruik kunnen worden genomen. Rendabele exploitatie wordt wellicht mogelijk nu de steenkoolprijzen tot recordhoogte zijn gestegen, aldus de VEB.
,,Wij zouden graag zien dat DSM de markt informeert over de mogelijke toekomst van de mijnen'', schrijft de beleggersvereniging in een brief aan het chemieconcern. De VEB verwijst naar recent onderzoek van de TU Delft, waaruit zou blijken dat DSM nog aanzienlijke kolenreserves bezit. DSM wordt in de brief gevraagd 'onder welke voorwaarden het weer opportuun zou zijn om de mijnbouw te hervatten'.
DSM ('De Staats Mijnen') sloot in 1973 de laatste Limburgse steenkolenmijn, nadat de exploitatie niet langer rendabel was door de opkomst van goedkopere alternatieven als olie en gas. Het chemieconcern bezit echter nog steeds concessies voor de kolenwinning in de Limburgse mijnen. Volgens de VEB zouden alleen al het Emma-Noordveld (Hoensbroek) en de Beatrixmijn (Vlodrop) bijna vijftienhonderd ton aan kolenreserves bevatten.
De prijs van steenkool is de afgelopen maanden tot recordhoogte gestegen. Volgens de VEB vergroot de hoge prijs de kans dat de mijnbouw in de toekomst winstgevend kan worden hervat. ,,Het is daarom voor beleggers interessant en wellicht zelfs zeer relevant om meer inzicht te krijgen in de waarde van de reserves en het beleid van DMS ten aanzien van de concessies.''
DSM was niet voor commentaar bereikbaar. Opvallend genoeg staat de concessie niet vermeld in het jaarverslag over 2006. De VEB erkent dat de mogelijke terugkeer van de mijnbouw in Nederland op maatschappelijke bezwaren zal stuiten, bijvoorbeeld vanwege mogelijke schade aan het milieu. ,,Maar dat neemt niet weg dat de kolenreserves voor de langetermijnaandeelhouders een zekere waarde bevatten.'