Luister naar

Vervroegde aftocht dreigt voor een aantal ‘old boys’

Nieuws
Commissarissen mogen volgens de nieuwe code voor goed bestuur nog maar acht jaar in functie zijn. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor het toezicht op bedrijven, zegt hoogleraar Mijntje Lückerath.
Wilco Dekker redactie vk
dinsdag 22 maart 2016 om 03:00
Jeroen van der Veer (68), voormalig topman Shell, (president-)commissaris bij ING en Philips sinds 2009. Sinds vorig jaar ook commissaris bij Boskalis. Net benoemd bij het Noorse Statoil.
Jeroen van der Veer (68), voormalig topman Shell, (president-)commissaris bij ING en Philips sinds 2009. Sinds vorig jaar ook commissaris bij Boskalis. Net benoemd bij het Noorse Statoil. anp en wikipedia

Amsterdam

Als de maximale zittingsduur van commissarissen beperkt wordt van de huidige twaalf jaar naar acht jaar, zoals een commissie voor goed ondernemingsbestuur voorstelt, moeten diverse zwaargewichten al volgend jaar plaatsmaken. Zo zou voormalig Shelltopman Jeroen van der Veer (68) zowel bij Philips als bij ING moeten stoppen als president-commissaris, omdat zijn twee termijnen van vier jaar er in 2017 op zitten.

Dat heeft hoogleraar Mijntje Lückerath van de Tilburgse TIAS Business School berekend voor een artikel dat vandaag verschijnt op de economische discussiesite MeJudice. Lückerath spreekt van ‘ingrijpende gevolgen’ voor het toezicht, als maximaal acht jaar de nieuwe norm wordt voor commissarissen. De baas van de Universiteit Wageningen, Louise Fresco (64), moet dan volgend jaar stoppen bij Unilever. Bij Ahold zou voormalig Randstadtopman Ben Noteboom (57) volgend jaar het pluche moeten opgeven, terwijl hij volgens de huidige regels tot 2021 door mag. Bijna een derde van de krap 450 commissarissen bij de 84 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zit in de tweede termijn van vier jaar.

opfrisbeurt

Lückerath reageert met haar artikel op de voorstellen die de commissie-Van Manen onlangs presenteerde voor een opfrisbeurt voor de Code Tabaksblat, waarin de regels voor goed bedrijfsbestuur zijn vastgelegd. ‘Drie keer vier jaar is te lang om met gepaste afstand toezicht te houden op het bestuur van de vennootschap’, schrijft de commissie. Met andere woorden: na acht jaar gaat de scherpte eraf en worden de banden te nauw met de bestuurders, op wie de commissaris toezicht moet houden. Bijkomend voordeel van de maatregel is dat er versneld meer vrouwen, jongeren en mensen met een andere culturele achtergrond benoemd kunnen worden.

Lückerath herkent de ‘breed gedragen mening dat de huidige twaalf jaar te lang is en dat herbenoeming te vaak een automatisme is’. Er gaat echter ook veel kennis en ervaring verloren als iemand na acht jaar het veld moet ruimen, stelt ze. Het is volgens haar de vraag of de nieuwe en zittenblijvende commissarissen dat kunnen opvangen. Volgens de hoogleraar is de gemiddelde zittingsduur van een commissaris in Nederland ‘slechts’ 4,7 jaar. Een op de vijf commissarissen zit er langer dan acht jaar, 3 procent zit zelfs langer dan twaalf jaar (bedrijven mogen afwijken van de Code Tabaksblat, als ze uitleggen wat de reden is).

Als acht jaar het nieuwe maximum wordt, is het volgens Lückerath de vraag of er voldoende ervaren commissarissen overblijven voor een goed functionerende raad. Ze denkt dat commissarissen in hun tweede termijn (vier tot acht jaar) het effectiefst zijn. Om een uittocht van ervaren commissarissen te voorkomen, suggereert ze de Britse regels te volgen, waar een commissaris na negen jaar niet langer als ‘onafhankelijk’ wordt gezien. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rijden op megabatterijen, een zegen voor het overbelaste Nederlandse stroomnet

Energieopslag in megabatterijen kan een zegen worden voor het overbelaste Nederlandse stroomnet, schrijft de Autoriteit Consument en Markt. Maar dan wel als dat net door de inzet van financiële prikkels slimmer wordt gebruikt.

Afbeelding

Van Louis Vuitton tot bierflesjes van Carlsberg, ze gebruiken allebei bioplastic van maïs en suiker uit Nederland

Bioplastic maken uit maïs en suiker is geen sprookje meer. Vanaf 2024 produceert Avantium bouwstoffen voor plantaardige plastics in een nieuwe fabriek in Delfzijl.

Afbeelding

Hoogleraar christelijk sociaal denken: 'Het falende overheidsbeleid is de sociale kwestie anno 2023'

Het christelijk-sociaal denken kan een antwoord bieden op de toeslagenaffaire en andere maatschappelijke problemen, zegt Arjen Siegmann. Hij houdt donderdag zijn inaugurele rede als hoogleraar christelijk sociaal denken.

Afbeelding

Open brief voor AI-pauze krijgt veel steun

Meer dan duizend mensen hebben een open brief ondertekend met de oproep een pauze in te lassen bij de ontwikkeling van steeds krachtigere kunstmatige intelligentie (AI).

Afbeelding

De op expansie gerichte Ralph Hamers past na de overname van Credit Suisse niet meer bij UBS

Na de overname van Credit Suisse door UBS is er bij de gecombineerde Zwitserse bankenreus geen plaats meer voor de Nederlander Ralph Hamers. Zijn profiel van expansie strookt niet meer met de uitdaging om in te krimpen.

Afbeelding

Gestegen hypotheekrente jaagt huizenbezitters op kosten

Naast starters merken ook huizenbezitters de gevolgen van de gestegen hypotheekrente. Circa 7 procent, grofweg 250.000 mensen, zag afgelopen jaar de rentevaste periode aflopen en is nu meer kwijt aan woonlasten.