Luister naar

Geldautomaat wordt knalgeel en neutraal

Nieuws
ING, Rabobank en ABN Amro komen met een gezamenlijk ontworpen geldautomaat. Wat betreft de banknaam is deze ‘geldmaat’ neutraal, wat betreft de kleur niet: die is knalgeel.
Rien van den Berg
maandag 5 november 2018 om 06:42
ING, Rabobank en ABN Amro presenteren de ‘merkloze’ geldautomaat.
ING, Rabobank en ABN Amro presenteren de ‘merkloze’ geldautomaat. nd

Amsterdam

Volgens de banken is de nieuwe ‘merkloze’ geldautomaat noodzakelijk, omdat mensen steeds minder met contant geld betalen. Daardoor zijn geldautomaten van diverse banken die bij elkaar in de buurt te vinden zijn, steeds minder efficiënt. De banken komen daarom met één gezamenlijke geldautomaat.

Er zijn drieduizend plekken in Nederland waar geldautomaten van verschillende banken vlak bij elkaar liggen, vertelde woordvoerder Geert Eikelboom van Geldzorg Nederland maandagmorgen in het Radio 1 Journaal.

Hij noemde het voorbeeld van Breukelen, waar in het centrum binnen een straal van honderd meter negen geldautomaten staan, zoals bij supermarkt Albert Heijn en bij filialen van de Rabobank, ING en ABN Amro. ‘Daarvan verdwijnen er vijf’, kondigde woordvoerder Geert Eikelboom aan. ‘Negen is echt te veel, ook als je kijkt naar het aantal transacties. Dat kunnen we met minder automaten af.’

Eikelboom hield vol dat het niet gaat om een bezuinigingsoperatie van de banken. Hij opperde dat er zelfs nieuwe geldautomaten zouden kunnen komen op plekken waar die nu niet zijn. Maar per saldo gaat het aantal geldautomaten door de komst van de knalgele ‘merkloze’ geldautomaten naar beneden, erkende hij.

Het gebruik van geldautomaten neemt af, en ook hun aantal. Volgens cijfers van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer waren er in 2012 nog bijna 8800 geldautomaten, waar klanten 419 miljoen keer gebruik van maakten. In 2017 waren er duizend geldautomaten minder, die klanten in totaal nog maar 302 miljoen keer gebruikten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Met computers in de autonome kas kan de kweker duurzaam voedsel produceren

Met innovaties als schermdoeken, klimaatcomputers en plukrobots helpt technologiebedrijf Ridder boeren en tuinders bij de energietransitie. ‘Nederland is wereldwijd koploper in de tuinbouw, daar mogen we trots op zijn.’

Afbeelding

Bianca werkt in de daklozeninloop: 'Uit boosheid gaat er weleens een bakje soep tegen de muur'

Bianca Koster (36) is locatiehoofd bij een daklozeninloop van De Regenboog Groep in Amsterdam. 'Ik kan mensen geen huizen beloven, maar soms is een paar droge sokken al fijn.'

Afbeelding

'Kringloopeconomie komt niet dichterbij'

Het kabinet doet nog steeds te weinig om een kringloopeconomie te realiseren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in een rapport dat hier de afgelopen jaren 'nauwelijks vooruitgang' in is geboekt.

Afbeelding

Financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar 1,2 miljoen keer bezocht, aantal telefoontjes verdubbeld

Het aantal bezoekers van de financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar verdriedubbeld tot een record van 1,2 miljoen. Het aantal telefoontjes naar de financiële hulplijn verdubbelde naar 15.000.

Afbeelding

Nederlandse banken: de gemiddelde huizenprijs gaat in 2023 verder zakken

De huizenprijzen zullen in 2023 meer dan verwacht blijven dalen. Dat stellen economen van ABN Amro en ING Bank. Zij stellen hun eerdere prognoses van de ontwikkeling van de woningmarkt dit jaar naar beneden bij.

Afbeelding

Lightyear dacht gouden horizonten tegemoet te rijden, maar koerste richting ravijn

De stemming was feestelijk, afgelopen november, in de wat treurige Finse provinciestad Uusikaupunki. De productie van de Lightyear 0 ging van start. Nu, nog geen twee maanden later, is van de vrolijkheid weinig overgebleven.