Luister naar

Geldautomaat wordt knalgeel en neutraal

Nieuws
ING, Rabobank en ABN Amro komen met een gezamenlijk ontworpen geldautomaat. Wat betreft de banknaam is deze ‘geldmaat’ neutraal, wat betreft de kleur niet: die is knalgeel.
Rien van den Berg
maandag 5 november 2018 om 06:42
ING, Rabobank en ABN Amro presenteren de ‘merkloze’ geldautomaat.
ING, Rabobank en ABN Amro presenteren de ‘merkloze’ geldautomaat. nd

Amsterdam

Volgens de banken is de nieuwe ‘merkloze’ geldautomaat noodzakelijk, omdat mensen steeds minder met contant geld betalen. Daardoor zijn geldautomaten van diverse banken die bij elkaar in de buurt te vinden zijn, steeds minder efficiënt. De banken komen daarom met één gezamenlijke geldautomaat.

Er zijn drieduizend plekken in Nederland waar geldautomaten van verschillende banken vlak bij elkaar liggen, vertelde woordvoerder Geert Eikelboom van Geldzorg Nederland maandagmorgen in het Radio 1 Journaal.

Hij noemde het voorbeeld van Breukelen, waar in het centrum binnen een straal van honderd meter negen geldautomaten staan, zoals bij supermarkt Albert Heijn en bij filialen van de Rabobank, ING en ABN Amro. ‘Daarvan verdwijnen er vijf’, kondigde woordvoerder Geert Eikelboom aan. ‘Negen is echt te veel, ook als je kijkt naar het aantal transacties. Dat kunnen we met minder automaten af.’

Eikelboom hield vol dat het niet gaat om een bezuinigingsoperatie van de banken. Hij opperde dat er zelfs nieuwe geldautomaten zouden kunnen komen op plekken waar die nu niet zijn. Maar per saldo gaat het aantal geldautomaten door de komst van de knalgele ‘merkloze’ geldautomaten naar beneden, erkende hij.

Het gebruik van geldautomaten neemt af, en ook hun aantal. Volgens cijfers van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer waren er in 2012 nog bijna 8800 geldautomaten, waar klanten 419 miljoen keer gebruik van maakten. In 2017 waren er duizend geldautomaten minder, die klanten in totaal nog maar 302 miljoen keer gebruikten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toekomst winkels Scotch & Soda onzeker

De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak.

Afbeelding

De rekening van de bankencrisis dreigt toch weer bij de belastingbetaler te belanden

Na de financiële crisis van 2008 was de boodschap dat belastingbetalers niet meer mochten opdraaien voor de redding van banken. Vijftien jaar later lijken ze dat bij de overname van Credit Suisse door UBS toch weer te doen.

Afbeelding

Cocaïne, corruptie en coniferenhagen: hoe Credit Suisse het onderspit dolf in een bancaire broedertwist

Na een eindeloze reeks schandalen komt Credit Suisse in handen van rivaal UBS. De buurman op de Paradeplatz in Zürich, geleid door oud-ING-baas Ralph Hamers, wist Credit Suisse zondag voor een ramsjprijs op de kop te tikken.

Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.

Afbeelding

Duurzamer pakketjes ontvangen, dat kan via Homerr, maar dan moet je wel zelf de deur uit

Twee miljoen pakketjes worden iedere dag rondgebracht, en dat heeft veel impact op het klimaat. Bezorgdienst Homerr probeert de schade te beperken, maar daarvoor moet je wel zelf de deur uit. En een beetje geduld hebben.

Afbeelding

Hoe kon het zo misgaan bij de huisbankier van Silicon Valley en dreigt een nieuwe Lehman-crisis?

De financiële sector is sinds vrijdag in de ban van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Ondanks het vertrouwen van de Amerikaanse overheid, daalde ook de Amsterdamse AEX maandag fors. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?