Luister naar

Meer dan duizend Nederlandse directeuren doelwit van bende hackers

Nieuws
Zeker 1300 Nederlandse financiële bestuurders zijn sinds dit voorjaar met naam, toenaam en telefoonnummer bekend bij een internationaal opererende oplichtersbende. Zij zijn sindsdien het doelwit van grootschalige fraudepogingen. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Hilbrand Rozema
maandag 10 december 2018 om 08:49

Amsterdam

De bende, London Blue, lokt CEO’s (directeuren) in de val met valse e-mails ‘van de baas’ of ‘van het hoofdkantoor’, waarop de bestuurders geld overmaken. Bij Pathé Nederland, de Nederlandse vestiging van de internationale bioscoopketen, maakten de oplichters op die manier 19 miljoen euro buit. De Nederlandse top van Pathé dacht maandenlang te maken te hebben met verzoeken om geld vanuit het hoofdkantoor in Parijs, zogenaamd voor een dure overname.

Het cybersecuritybedrijf Agari heeft de ontdekking naar buiten gebracht. Agari onderzocht de activiteiten van de hackersgroep, maar wil niet zeggen welke Nederlandse directeuren op die lijst staan of mogelijk al de dupe zijn. De meeste beoogde slachtoffers zijn werkzaam bij banken en financiële dienstverleners, IT-bedrijven, retailers, voedingsproducenten en logistieke ondernemingen.

Zeker is wel dat de harde kern vanuit Nigeria en Engeland opereert. Amerikaanse en Britse opsporingsdiensten hebben de bende inmiddels in het vizier. De oplichters deden een poging ook de CFO van Agari zelf, Raymond Lim, te plukken. Lim gaf het verdachte mailtje snel door aan zijn fraude-experts, die de oplichters wekenlang aan het lijntje wisten te houden. De fraude-experts van Agari wisten de hackers van London Blue met hun eigen wapens te verslaan en kwamen zo achter de namen, adressen en telefoonnummers van 50.000 hoge financiële bestuurders wereldwijd.

legale informatie

De hackers nemen legaal verkrijgbare informatie als vertrekpunt. Ze kopen informatiebestanden die bedrijven gebruiken om klanten te benaderen. Voor het tegengaan hiervan is er De Fraudehelpdesk. Die signaleert dat CEO-fraude ook in Nederland een groeiend probleem is, meldt het FD: in 2017 waren er 221 meldingen (in 34 gevallen was iemand erin getrapt), en dit jaar zijn er 249 meldingen, met 43 slachtoffers en een schadepost van ruim 2,7 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van De Fraudehelpdesk blinken Nederlandse bedrijven en directies niet uit in melden. Mogelijk speelt schaamte een rol. Dat zou kunnen betekenen dat het probleem nog veel groter is. Zo heeft het gedupeerde Pathé zich nooit gemeld. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toekomst winkels Scotch & Soda onzeker

De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak.

Afbeelding

De rekening van de bankencrisis dreigt toch weer bij de belastingbetaler te belanden

Na de financiële crisis van 2008 was de boodschap dat belastingbetalers niet meer mochten opdraaien voor de redding van banken. Vijftien jaar later lijken ze dat bij de overname van Credit Suisse door UBS toch weer te doen.

Afbeelding

Cocaïne, corruptie en coniferenhagen: hoe Credit Suisse het onderspit dolf in een bancaire broedertwist

Na een eindeloze reeks schandalen komt Credit Suisse in handen van rivaal UBS. De buurman op de Paradeplatz in Zürich, geleid door oud-ING-baas Ralph Hamers, wist Credit Suisse zondag voor een ramsjprijs op de kop te tikken.

Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.

Afbeelding

Duurzamer pakketjes ontvangen, dat kan via Homerr, maar dan moet je wel zelf de deur uit

Twee miljoen pakketjes worden iedere dag rondgebracht, en dat heeft veel impact op het klimaat. Bezorgdienst Homerr probeert de schade te beperken, maar daarvoor moet je wel zelf de deur uit. En een beetje geduld hebben.

Afbeelding

Hoe kon het zo misgaan bij de huisbankier van Silicon Valley en dreigt een nieuwe Lehman-crisis?

De financiële sector is sinds vrijdag in de ban van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Ondanks het vertrouwen van de Amerikaanse overheid, daalde ook de Amsterdamse AEX maandag fors. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?