Luister naar

Meer dan duizend Nederlandse directeuren doelwit van bende hackers

Nieuws
Zeker 1300 Nederlandse financiële bestuurders zijn sinds dit voorjaar met naam, toenaam en telefoonnummer bekend bij een internationaal opererende oplichtersbende. Zij zijn sindsdien het doelwit van grootschalige fraudepogingen. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Hilbrand Rozema
maandag 10 december 2018 om 08:49

Amsterdam

De bende, London Blue, lokt CEO’s (directeuren) in de val met valse e-mails ‘van de baas’ of ‘van het hoofdkantoor’, waarop de bestuurders geld overmaken. Bij Pathé Nederland, de Nederlandse vestiging van de internationale bioscoopketen, maakten de oplichters op die manier 19 miljoen euro buit. De Nederlandse top van Pathé dacht maandenlang te maken te hebben met verzoeken om geld vanuit het hoofdkantoor in Parijs, zogenaamd voor een dure overname.

Het cybersecuritybedrijf Agari heeft de ontdekking naar buiten gebracht. Agari onderzocht de activiteiten van de hackersgroep, maar wil niet zeggen welke Nederlandse directeuren op die lijst staan of mogelijk al de dupe zijn. De meeste beoogde slachtoffers zijn werkzaam bij banken en financiële dienstverleners, IT-bedrijven, retailers, voedingsproducenten en logistieke ondernemingen.

Zeker is wel dat de harde kern vanuit Nigeria en Engeland opereert. Amerikaanse en Britse opsporingsdiensten hebben de bende inmiddels in het vizier. De oplichters deden een poging ook de CFO van Agari zelf, Raymond Lim, te plukken. Lim gaf het verdachte mailtje snel door aan zijn fraude-experts, die de oplichters wekenlang aan het lijntje wisten te houden. De fraude-experts van Agari wisten de hackers van London Blue met hun eigen wapens te verslaan en kwamen zo achter de namen, adressen en telefoonnummers van 50.000 hoge financiële bestuurders wereldwijd.

legale informatie

De hackers nemen legaal verkrijgbare informatie als vertrekpunt. Ze kopen informatiebestanden die bedrijven gebruiken om klanten te benaderen. Voor het tegengaan hiervan is er De Fraudehelpdesk. Die signaleert dat CEO-fraude ook in Nederland een groeiend probleem is, meldt het FD: in 2017 waren er 221 meldingen (in 34 gevallen was iemand erin getrapt), en dit jaar zijn er 249 meldingen, met 43 slachtoffers en een schadepost van ruim 2,7 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van De Fraudehelpdesk blinken Nederlandse bedrijven en directies niet uit in melden. Mogelijk speelt schaamte een rol. Dat zou kunnen betekenen dat het probleem nog veel groter is. Zo heeft het gedupeerde Pathé zich nooit gemeld. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Met computers in de autonome kas kan de kweker duurzaam voedsel produceren

Met innovaties als schermdoeken, klimaatcomputers en plukrobots helpt technologiebedrijf Ridder boeren en tuinders bij de energietransitie. ‘Nederland is wereldwijd koploper in de tuinbouw, daar mogen we trots op zijn.’

Afbeelding

Bianca werkt in de daklozeninloop: 'Uit boosheid gaat er weleens een bakje soep tegen de muur'

Bianca Koster (36) is locatiehoofd bij een daklozeninloop van De Regenboog Groep in Amsterdam. 'Ik kan mensen geen huizen beloven, maar soms is een paar droge sokken al fijn.'

Afbeelding

'Kringloopeconomie komt niet dichterbij'

Het kabinet doet nog steeds te weinig om een kringloopeconomie te realiseren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in een rapport dat hier de afgelopen jaren 'nauwelijks vooruitgang' in is geboekt.

Afbeelding

Financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar 1,2 miljoen keer bezocht, aantal telefoontjes verdubbeld

Het aantal bezoekers van de financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar verdriedubbeld tot een record van 1,2 miljoen. Het aantal telefoontjes naar de financiële hulplijn verdubbelde naar 15.000.

Afbeelding

Nederlandse banken: de gemiddelde huizenprijs gaat in 2023 verder zakken

De huizenprijzen zullen in 2023 meer dan verwacht blijven dalen. Dat stellen economen van ABN Amro en ING Bank. Zij stellen hun eerdere prognoses van de ontwikkeling van de woningmarkt dit jaar naar beneden bij.

Afbeelding

Lightyear dacht gouden horizonten tegemoet te rijden, maar koerste richting ravijn

De stemming was feestelijk, afgelopen november, in de wat treurige Finse provinciestad Uusikaupunki. De productie van de Lightyear 0 ging van start. Nu, nog geen twee maanden later, is van de vrolijkheid weinig overgebleven.