Luister naar

Follow The Money: nauwe banden artsen en fabrikanten

Nieuws
Tientallen universitaire artsen hebben nauwe banden met internationale fabrikanten van medische hulpmiddelen, zoals implantaten. Dat bericht Follow The Money, een journalistiek onderzoeksplatform op financieel terrein.
redactie nd
donderdag 13 december 2018 om 10:28

Amsterdam

Het onderzoek betreft artsen aan de universitair-medische centra in Amsterdam, Leiden, Rotterdam en Utrecht.

Via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kreeg het onderzoekscollectief vijftig contracten boven water, schrijven ze in een donderdagmorgen gepubliceerd artikel. Die contracten betekenen bijvoorbeeld dat artsen tegen betaling zitting nemen in adviesraden, scholing en training geven, lezingen houden op gesponsorde congressen en onderzoek uitvoeren in opdracht van de producent. Uitkomsten en resultaten blijven exclusief eigendom van de fabrikant.

patiëntenbelang

Dat is niet in het belang van patiënten, zegt advocaat Tineke Wolfswinkel, die alle contracten heeft bestudeerd. In de wetenschap is het juist belangrijk opgedane kennis te delen, ook is een fabrikant bij dergelijke contracten niet verplicht onwelgevallige uitkomsten te melden.

Al in 2011 was er ophef over de verwevenheid die mogelijk optreedt tussen artsen en fabrikanten, na onthullingen van KRO Reporter. Dat heeft onder meer geleid tot de Gedrags­code Medische Hulpmiddelen en het zogeheten Transparantieregister Zorg.

Maar van de door Follow The Money onderzochte contracten was er geen enkele via dit register te traceren, schrijven ze. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toekomst winkels Scotch & Soda onzeker

De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak.

Afbeelding

De rekening van de bankencrisis dreigt toch weer bij de belastingbetaler te belanden

Na de financiële crisis van 2008 was de boodschap dat belastingbetalers niet meer mochten opdraaien voor de redding van banken. Vijftien jaar later lijken ze dat bij de overname van Credit Suisse door UBS toch weer te doen.

Afbeelding

Cocaïne, corruptie en coniferenhagen: hoe Credit Suisse het onderspit dolf in een bancaire broedertwist

Na een eindeloze reeks schandalen komt Credit Suisse in handen van rivaal UBS. De buurman op de Paradeplatz in Zürich, geleid door oud-ING-baas Ralph Hamers, wist Credit Suisse zondag voor een ramsjprijs op de kop te tikken.

Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.

Afbeelding

Duurzamer pakketjes ontvangen, dat kan via Homerr, maar dan moet je wel zelf de deur uit

Twee miljoen pakketjes worden iedere dag rondgebracht, en dat heeft veel impact op het klimaat. Bezorgdienst Homerr probeert de schade te beperken, maar daarvoor moet je wel zelf de deur uit. En een beetje geduld hebben.

Afbeelding

Hoe kon het zo misgaan bij de huisbankier van Silicon Valley en dreigt een nieuwe Lehman-crisis?

De financiële sector is sinds vrijdag in de ban van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Ondanks het vertrouwen van de Amerikaanse overheid, daalde ook de Amsterdamse AEX maandag fors. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?