Luister naar

Follow The Money: nauwe banden artsen en fabrikanten

Nieuws
Tientallen universitaire artsen hebben nauwe banden met internationale fabrikanten van medische hulpmiddelen, zoals implantaten. Dat bericht Follow The Money, een journalistiek onderzoeksplatform op financieel terrein.
redactie nd
donderdag 13 december 2018 om 10:28

Amsterdam

Het onderzoek betreft artsen aan de universitair-medische centra in Amsterdam, Leiden, Rotterdam en Utrecht.

Via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kreeg het onderzoekscollectief vijftig contracten boven water, schrijven ze in een donderdagmorgen gepubliceerd artikel. Die contracten betekenen bijvoorbeeld dat artsen tegen betaling zitting nemen in adviesraden, scholing en training geven, lezingen houden op gesponsorde congressen en onderzoek uitvoeren in opdracht van de producent. Uitkomsten en resultaten blijven exclusief eigendom van de fabrikant.

patiëntenbelang

Dat is niet in het belang van patiënten, zegt advocaat Tineke Wolfswinkel, die alle contracten heeft bestudeerd. In de wetenschap is het juist belangrijk opgedane kennis te delen, ook is een fabrikant bij dergelijke contracten niet verplicht onwelgevallige uitkomsten te melden.

Al in 2011 was er ophef over de verwevenheid die mogelijk optreedt tussen artsen en fabrikanten, na onthullingen van KRO Reporter. Dat heeft onder meer geleid tot de Gedrags­code Medische Hulpmiddelen en het zogeheten Transparantieregister Zorg.

Maar van de door Follow The Money onderzochte contracten was er geen enkele via dit register te traceren, schrijven ze. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Shell boekt recordwinst van 40 miljard dollar, en weer steekt een storm van verontwaardiging op

Wie dacht dat Shell onder de nieuwe topman Sawan zou veranderen van een fossiele moloch naar een viooltjesfris energieconcern, kwam donderdag bedrogen uit. Onder de Libanees-Canadese Sawan is het business as usual, zeker waar het de winst betreft.

Afbeelding

Ergste prijsstijgingen lijken voorbij, maar waarom blijven de voedselprijzen stijgen?

Met een inflatiecijfer van 7,6 procent in januari lijken de ergste prijsstijgingen achter de rug. Hoe kan het dat de voedselprijzen blijven stijgen? En worden boodschappen ooit weer goedkoper?

Afbeelding

TNO: 'Voor huishoudens blijven zonnepanelen komende jaren een zeer aantrekkelijke investering'

TNO-onderzoeker Frits Verheij denkt dat de vrees dat het in de toekomst voor particulieren niet meer aantrekkelijk is om zonnepanelen aan te schaffen, niet helemaal terecht is. ‘Zonnepanelen zijn hoe dan ook een goede investering.’

Afbeelding

Philips schrapt 1100 banen in Nederland

Philips schrapt dit jaar wereldwijd 3000 banen, waarvan 1100 in Nederland. Ongeveer twee derde ervan verdwijnt in de regio Eindhoven en Best. De rest van de posities wordt geschrapt op het hoofdkantoor in Amsterdam, maakte het bedrijf maandag bekend.

Afbeelding

Met computers in de autonome kas kan de kweker duurzaam voedsel produceren

Met innovaties als schermdoeken, klimaatcomputers en plukrobots helpt technologiebedrijf Ridder boeren en tuinders bij de energietransitie. ‘Nederland is wereldwijd koploper in de tuinbouw, daar mogen we trots op zijn.’

Afbeelding

Bianca werkt in de daklozeninloop: 'Uit boosheid gaat er weleens een bakje soep tegen de muur'

Bianca Koster (36) is locatiehoofd bij een daklozeninloop van De Regenboog Groep in Amsterdam. 'Ik kan mensen geen huizen beloven, maar soms is een paar droge sokken al fijn.'