Follow The Money: nauwe banden artsen en fabrikanten
Amsterdam
Het onderzoek betreft artsen aan de universitair-medische centra in Amsterdam, Leiden, Rotterdam en Utrecht.
Via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kreeg het onderzoekscollectief vijftig contracten boven water, schrijven ze in een donderdagmorgen gepubliceerd artikel. Die contracten betekenen bijvoorbeeld dat artsen tegen betaling zitting nemen in adviesraden, scholing en training geven, lezingen houden op gesponsorde congressen en onderzoek uitvoeren in opdracht van de producent. Uitkomsten en resultaten blijven exclusief eigendom van de fabrikant.
patiëntenbelang
Dat is niet in het belang van patiënten, zegt advocaat Tineke Wolfswinkel, die alle contracten heeft bestudeerd. In de wetenschap is het juist belangrijk opgedane kennis te delen, ook is een fabrikant bij dergelijke contracten niet verplicht onwelgevallige uitkomsten te melden.
Al in 2011 was er ophef over de verwevenheid die mogelijk optreedt tussen artsen en fabrikanten, na onthullingen van KRO Reporter. Dat heeft onder meer geleid tot de Gedragscode Medische Hulpmiddelen en het zogeheten Transparantieregister Zorg.
Maar van de door Follow The Money onderzochte contracten was er geen enkele via dit register te traceren, schrijven ze. <