Luister naar

Follow The Money: nauwe banden artsen en fabrikanten

Nieuws
Tientallen universitaire artsen hebben nauwe banden met internationale fabrikanten van medische hulpmiddelen, zoals implantaten. Dat bericht Follow The Money, een journalistiek onderzoeksplatform op financieel terrein.
redactie nd
donderdag 13 december 2018 om 10:28

Amsterdam

Het onderzoek betreft artsen aan de universitair-medische centra in Amsterdam, Leiden, Rotterdam en Utrecht.

Via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kreeg het onderzoekscollectief vijftig contracten boven water, schrijven ze in een donderdagmorgen gepubliceerd artikel. Die contracten betekenen bijvoorbeeld dat artsen tegen betaling zitting nemen in adviesraden, scholing en training geven, lezingen houden op gesponsorde congressen en onderzoek uitvoeren in opdracht van de producent. Uitkomsten en resultaten blijven exclusief eigendom van de fabrikant.

patiëntenbelang

Dat is niet in het belang van patiënten, zegt advocaat Tineke Wolfswinkel, die alle contracten heeft bestudeerd. In de wetenschap is het juist belangrijk opgedane kennis te delen, ook is een fabrikant bij dergelijke contracten niet verplicht onwelgevallige uitkomsten te melden.

Al in 2011 was er ophef over de verwevenheid die mogelijk optreedt tussen artsen en fabrikanten, na onthullingen van KRO Reporter. Dat heeft onder meer geleid tot de Gedrags­code Medische Hulpmiddelen en het zogeheten Transparantieregister Zorg.

Maar van de door Follow The Money onderzochte contracten was er geen enkele via dit register te traceren, schrijven ze. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Met computers in de autonome kas kan de kweker duurzaam voedsel produceren

Met innovaties als schermdoeken, klimaatcomputers en plukrobots helpt technologiebedrijf Ridder boeren en tuinders bij de energietransitie. ‘Nederland is wereldwijd koploper in de tuinbouw, daar mogen we trots op zijn.’

Afbeelding

Bianca werkt in de daklozeninloop: 'Uit boosheid gaat er weleens een bakje soep tegen de muur'

Bianca Koster (36) is locatiehoofd bij een daklozeninloop van De Regenboog Groep in Amsterdam. 'Ik kan mensen geen huizen beloven, maar soms is een paar droge sokken al fijn.'

Afbeelding

'Kringloopeconomie komt niet dichterbij'

Het kabinet doet nog steeds te weinig om een kringloopeconomie te realiseren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in een rapport dat hier de afgelopen jaren 'nauwelijks vooruitgang' in is geboekt.

Afbeelding

Financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar 1,2 miljoen keer bezocht, aantal telefoontjes verdubbeld

Het aantal bezoekers van de financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar verdriedubbeld tot een record van 1,2 miljoen. Het aantal telefoontjes naar de financiële hulplijn verdubbelde naar 15.000.

Afbeelding

Nederlandse banken: de gemiddelde huizenprijs gaat in 2023 verder zakken

De huizenprijzen zullen in 2023 meer dan verwacht blijven dalen. Dat stellen economen van ABN Amro en ING Bank. Zij stellen hun eerdere prognoses van de ontwikkeling van de woningmarkt dit jaar naar beneden bij.

Afbeelding

Lightyear dacht gouden horizonten tegemoet te rijden, maar koerste richting ravijn

De stemming was feestelijk, afgelopen november, in de wat treurige Finse provinciestad Uusikaupunki. De productie van de Lightyear 0 ging van start. Nu, nog geen twee maanden later, is van de vrolijkheid weinig overgebleven.