Luister naar

'Overheid moet onderwijs en woningmarkt sturen'

Nieuws
De overheid moet meer sturend optreden in het onderwijs en de woningmarkt. Nu is de overheid te vaak met de korte termijn bezig, waardoor de economie te gevoelig wordt voor pieken en dalen. Die schommelingen zijn niet goed voor de welvaart op lange termijn.
Piet H. de Jong
donderdag 17 januari 2019 om 11:28

Den Haag

Dat is de boodschap van Maarten Camps, de hoogste beleidsambtenaar op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het is een oude traditie dat die ambtenaar, aan het begin van het nieuwe jaar, zijn visie uiteenzet in een artikel in het vakblad Economisch Statistische Berichten.

Camps spoort de overheid vooral aan het onderwijs meer te doen aansluiten op de behoefte. ‘Het verschil tussen wat de economie vraagt en wat het onderwijs biedt, neemt al te lang toe.’ Hij ziet dat als een bedreiging van de ‘groei van de arbeidsproductiviteit en dus van onze welvaart’. Hoewel steeds meer studenten een technische studie willen volgen, is er niet zelden sprake van een aanmeldingsstop vanwege tekort aan capaciteit. Volgens Camps ‘de wereld op zijn kop’.

Ook de woningmarkt moet anders worden ingericht, meent de topambtenaar. Er zijn nu te grote prijsschommelingen, waardoor de woningmarkt instabiel is. Camps bepleit het instellen van een ‘bouwfonds voor woningcorporaties’. Als er een economische crisis uitbreekt kunnen corporaties dat fonds gebruiken om toch te bouwen en het woningaanbod op peil te houden. Camps vindt een verdere ‘afbouw van de hypotheekrenteaftrek’ nodig om de instabiliteit van de woningmarkt tegen te gaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toekomst winkels Scotch & Soda onzeker

De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak.

Afbeelding

De rekening van de bankencrisis dreigt toch weer bij de belastingbetaler te belanden

Na de financiële crisis van 2008 was de boodschap dat belastingbetalers niet meer mochten opdraaien voor de redding van banken. Vijftien jaar later lijken ze dat bij de overname van Credit Suisse door UBS toch weer te doen.

Afbeelding

Cocaïne, corruptie en coniferenhagen: hoe Credit Suisse het onderspit dolf in een bancaire broedertwist

Na een eindeloze reeks schandalen komt Credit Suisse in handen van rivaal UBS. De buurman op de Paradeplatz in Zürich, geleid door oud-ING-baas Ralph Hamers, wist Credit Suisse zondag voor een ramsjprijs op de kop te tikken.

Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.

Afbeelding

Duurzamer pakketjes ontvangen, dat kan via Homerr, maar dan moet je wel zelf de deur uit

Twee miljoen pakketjes worden iedere dag rondgebracht, en dat heeft veel impact op het klimaat. Bezorgdienst Homerr probeert de schade te beperken, maar daarvoor moet je wel zelf de deur uit. En een beetje geduld hebben.

Afbeelding

Hoe kon het zo misgaan bij de huisbankier van Silicon Valley en dreigt een nieuwe Lehman-crisis?

De financiële sector is sinds vrijdag in de ban van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Ondanks het vertrouwen van de Amerikaanse overheid, daalde ook de Amsterdamse AEX maandag fors. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?