Luister naar

'Overheid moet onderwijs en woningmarkt sturen'

Nieuws
De overheid moet meer sturend optreden in het onderwijs en de woningmarkt. Nu is de overheid te vaak met de korte termijn bezig, waardoor de economie te gevoelig wordt voor pieken en dalen. Die schommelingen zijn niet goed voor de welvaart op lange termijn.
Piet H. de Jong
donderdag 17 januari 2019 om 11:28

Den Haag

Dat is de boodschap van Maarten Camps, de hoogste beleidsambtenaar op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het is een oude traditie dat die ambtenaar, aan het begin van het nieuwe jaar, zijn visie uiteenzet in een artikel in het vakblad Economisch Statistische Berichten.

Camps spoort de overheid vooral aan het onderwijs meer te doen aansluiten op de behoefte. ‘Het verschil tussen wat de economie vraagt en wat het onderwijs biedt, neemt al te lang toe.’ Hij ziet dat als een bedreiging van de ‘groei van de arbeidsproductiviteit en dus van onze welvaart’. Hoewel steeds meer studenten een technische studie willen volgen, is er niet zelden sprake van een aanmeldingsstop vanwege tekort aan capaciteit. Volgens Camps ‘de wereld op zijn kop’.

Ook de woningmarkt moet anders worden ingericht, meent de topambtenaar. Er zijn nu te grote prijsschommelingen, waardoor de woningmarkt instabiel is. Camps bepleit het instellen van een ‘bouwfonds voor woningcorporaties’. Als er een economische crisis uitbreekt kunnen corporaties dat fonds gebruiken om toch te bouwen en het woningaanbod op peil te houden. Camps vindt een verdere ‘afbouw van de hypotheekrenteaftrek’ nodig om de instabiliteit van de woningmarkt tegen te gaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Shell boekt recordwinst van 40 miljard dollar, en weer steekt een storm van verontwaardiging op

Wie dacht dat Shell onder de nieuwe topman Sawan zou veranderen van een fossiele moloch naar een viooltjesfris energieconcern, kwam donderdag bedrogen uit. Onder de Libanees-Canadese Sawan is het business as usual, zeker waar het de winst betreft.

Afbeelding

Ergste prijsstijgingen lijken voorbij, maar waarom blijven de voedselprijzen stijgen?

Met een inflatiecijfer van 7,6 procent in januari lijken de ergste prijsstijgingen achter de rug. Hoe kan het dat de voedselprijzen blijven stijgen? En worden boodschappen ooit weer goedkoper?

Afbeelding

TNO: 'Voor huishoudens blijven zonnepanelen komende jaren een zeer aantrekkelijke investering'

TNO-onderzoeker Frits Verheij denkt dat de vrees dat het in de toekomst voor particulieren niet meer aantrekkelijk is om zonnepanelen aan te schaffen, niet helemaal terecht is. ‘Zonnepanelen zijn hoe dan ook een goede investering.’

Afbeelding

Philips schrapt 1100 banen in Nederland

Philips schrapt dit jaar wereldwijd 3000 banen, waarvan 1100 in Nederland. Ongeveer twee derde ervan verdwijnt in de regio Eindhoven en Best. De rest van de posities wordt geschrapt op het hoofdkantoor in Amsterdam, maakte het bedrijf maandag bekend.

Afbeelding

Met computers in de autonome kas kan de kweker duurzaam voedsel produceren

Met innovaties als schermdoeken, klimaatcomputers en plukrobots helpt technologiebedrijf Ridder boeren en tuinders bij de energietransitie. ‘Nederland is wereldwijd koploper in de tuinbouw, daar mogen we trots op zijn.’

Afbeelding

Bianca werkt in de daklozeninloop: 'Uit boosheid gaat er weleens een bakje soep tegen de muur'

Bianca Koster (36) is locatiehoofd bij een daklozeninloop van De Regenboog Groep in Amsterdam. 'Ik kan mensen geen huizen beloven, maar soms is een paar droge sokken al fijn.'