Luister naar

Nederland belangrijk voor doorsluizen geldstromen

Nieuws
Nederland is een doorsluisland voor het geldverkeer van grote internationale bedrijven.
Piet H. de Jong
donderdag 24 januari 2019 om 08:51

Den Haag

Die bedrijven proberen daarmee belasting zo veel mogelijk te ontwijken. Zestig procent van de royalty’s die die bedrijven via brievenbusfirma’s naar Nederland sluizen, gaat uiteindelijk naar Bermuda, een eiland dat bekend staat als belastingparadijs. Het kabinet wil die doorsluisroute naar Bermuda met ingang van 2021 onmogelijk maken door een ‘voorwaardelijke bronbelasting’ in te voeren.

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft donderdag een rapport uitgebracht waarin de geldstromen naar en door Nederland in kaart worden gebracht. De bronbelasting die het kabinet in 2021 wil heffen, zal geen effect hebben op geldstromen die worden doorgesluisd naar Ierland, Luxemburg en Zwitserland, stelt het CPB. Om ook die landen onder een bronbelasting te laten vallen, is een ’ruimere toepassing’ van deze maatregel nodig.

Het gaat bij het doorsluizen van geldstromen om enorme bedragen. De waarde van deelnemingen, leningen en intellectuele eigendomsrechten van de ‘bijzondere financiële instellingen’, zoals brievenbusfirma’s, bedroeg in 2016 4200 miljard euro. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Met computers in de autonome kas kan de kweker duurzaam voedsel produceren

Met innovaties als schermdoeken, klimaatcomputers en plukrobots helpt technologiebedrijf Ridder boeren en tuinders bij de energietransitie. ‘Nederland is wereldwijd koploper in de tuinbouw, daar mogen we trots op zijn.’

Afbeelding

Bianca werkt in de daklozeninloop: 'Uit boosheid gaat er weleens een bakje soep tegen de muur'

Bianca Koster (36) is locatiehoofd bij een daklozeninloop van De Regenboog Groep in Amsterdam. 'Ik kan mensen geen huizen beloven, maar soms is een paar droge sokken al fijn.'

Afbeelding

'Kringloopeconomie komt niet dichterbij'

Het kabinet doet nog steeds te weinig om een kringloopeconomie te realiseren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in een rapport dat hier de afgelopen jaren 'nauwelijks vooruitgang' in is geboekt.

Afbeelding

Financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar 1,2 miljoen keer bezocht, aantal telefoontjes verdubbeld

Het aantal bezoekers van de financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar verdriedubbeld tot een record van 1,2 miljoen. Het aantal telefoontjes naar de financiële hulplijn verdubbelde naar 15.000.

Afbeelding

Nederlandse banken: de gemiddelde huizenprijs gaat in 2023 verder zakken

De huizenprijzen zullen in 2023 meer dan verwacht blijven dalen. Dat stellen economen van ABN Amro en ING Bank. Zij stellen hun eerdere prognoses van de ontwikkeling van de woningmarkt dit jaar naar beneden bij.

Afbeelding

Lightyear dacht gouden horizonten tegemoet te rijden, maar koerste richting ravijn

De stemming was feestelijk, afgelopen november, in de wat treurige Finse provinciestad Uusikaupunki. De productie van de Lightyear 0 ging van start. Nu, nog geen twee maanden later, is van de vrolijkheid weinig overgebleven.