Luister naar

Nederland belangrijk voor doorsluizen geldstromen

Nieuws
Nederland is een doorsluisland voor het geldverkeer van grote internationale bedrijven.
Piet H. de Jong
donderdag 24 januari 2019 om 08:51

Den Haag

Die bedrijven proberen daarmee belasting zo veel mogelijk te ontwijken. Zestig procent van de royalty’s die die bedrijven via brievenbusfirma’s naar Nederland sluizen, gaat uiteindelijk naar Bermuda, een eiland dat bekend staat als belastingparadijs. Het kabinet wil die doorsluisroute naar Bermuda met ingang van 2021 onmogelijk maken door een ‘voorwaardelijke bronbelasting’ in te voeren.

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft donderdag een rapport uitgebracht waarin de geldstromen naar en door Nederland in kaart worden gebracht. De bronbelasting die het kabinet in 2021 wil heffen, zal geen effect hebben op geldstromen die worden doorgesluisd naar Ierland, Luxemburg en Zwitserland, stelt het CPB. Om ook die landen onder een bronbelasting te laten vallen, is een ’ruimere toepassing’ van deze maatregel nodig.

Het gaat bij het doorsluizen van geldstromen om enorme bedragen. De waarde van deelnemingen, leningen en intellectuele eigendomsrechten van de ‘bijzondere financiële instellingen’, zoals brievenbusfirma’s, bedroeg in 2016 4200 miljard euro. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De rekening van de bankencrisis dreigt toch weer bij de belastingbetaler te belanden

Na de financiële crisis van 2008 was de boodschap dat belastingbetalers niet meer mochten opdraaien voor de redding van banken. Vijftien jaar later lijken ze dat bij de overname van Credit Suisse door UBS toch weer te doen.

Afbeelding

Cocaïne, corruptie en coniferenhagen: hoe Credit Suisse het onderspit dolf in een bancaire broedertwist

Na een eindeloze reeks schandalen komt Credit Suisse in handen van rivaal UBS. De buurman op de Paradeplatz in Zürich, geleid door oud-ING-baas Ralph Hamers, wist Credit Suisse zondag voor een ramsjprijs op de kop te tikken.

Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.

Afbeelding

Duurzamer pakketjes ontvangen, dat kan via Homerr, maar dan moet je wel zelf de deur uit

Twee miljoen pakketjes worden iedere dag rondgebracht, en dat heeft veel impact op het klimaat. Bezorgdienst Homerr probeert de schade te beperken, maar daarvoor moet je wel zelf de deur uit. En een beetje geduld hebben.

Afbeelding

Hoe kon het zo misgaan bij de huisbankier van Silicon Valley en dreigt een nieuwe Lehman-crisis?

De financiële sector is sinds vrijdag in de ban van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Ondanks het vertrouwen van de Amerikaanse overheid, daalde ook de Amsterdamse AEX maandag fors. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Afbeelding

Met machinelearning zorgt dit Amsterdamse bedrijf ervoor dat zonne- en windenergie zo optimaal mogelijk wordt opgewekt

Dexter Energy Services levert stroom- en weersvoorspellingen aan producenten van duurzame energie. Handig, vooral als je niet wilt dat er een ijsblok van een windmolen valt.