Luister naar

Econoom Wimar Bolhuis: crisisjaren tasten koopkracht nog steeds aan

Nieuws
Premier Mark Rutte wil dat ­bedrijven de lonen verhogen, zodat werknemers meer geld overhouden. Maar mede onder zijn leiding zijn de belastingen sinds de crisis veel meer verhoogd dan in andere Europese landen, zegt econoom Wimar Bolhuis in het economenblad ESB. En dat remt nog steeds de koopkracht.
Eduard Sloot
woensdag 26 juni 2019 om 19:27
Wimar Bolhuis
Wimar Bolhuis Wimar Bolhuis

Leiden

Hoe hard zijn de lasten voor burgers sinds 2008 gestegen?

‘Het bedrag dat Nederlanders betalen aan loonbelasting en premies, bijvoorbeeld voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid, is tussen 2007 en 2017 gestegen van 35,5 procent naar 38,8 procent van het nationaal inkomen. De belastingen en premies zijn in Nederland veel harder gestegen dan in andere Europese landen. Die belastingen en premies gaan ten koste van de koopkracht.’

Waarom hebben vorige kabinetten onder leiding van premier Mark Rutte zo hard ingegrepen?

‘Blijkbaar vonden wij het in Nederland belangrijk dat het overheidstekort zou worden teruggedrongen. Dat is ook gelukt: de overheidsfinanciën zijn hier meer verbeterd dan in andere landen. Maar dat heeft wel een prijs, want dat is vooral gebeurd door de lasten te verhogen in plaats van de uitgaven te verlagen. Het gevolg is dat arbeid duurder wordt en de koopkracht daalt.’

Hoe tasten de belastingverhogingen van toen de koopkracht van nu aan?

‘Die lastenverzwaringen werken nog steeds door. Daardoor houden werknemers van elke euro die ze meer gaan verdienen minder over. Dat zie je ook terug in de berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB): het bedrag dat de overheid int aan belastingen en premies loopt de komende jaren alleen maar op. Dat gaat dus ten koste van de koopkracht. De koopkracht stijgt nu minder dan in andere periodes van economische voorspoed, zoals in de jaren negentig. Toen was de lastendruk lager en stegen de lonen meer.’

Is de hoge lastendruk dan een belangrijker reden voor de beperkte koopkrachtstijging dan de achterblijvende lonen?

‘Nee. De belangrijkste reden waarom de koopkracht nu achterblijft, is de trage groei van de lonen. Rutte heeft dus gelijk als hij pleit voor hogere lonen, want de winsten bij bedrijven zijn hoog. Maar ook de werkgevers hebben een punt als zij zeggen dat de stijging van de lonen opgaat aan hogere lasten.’

Moet het kabinet de lasten verder verlagen?

‘Je ziet dat het kabinet daar al mee bezig is. Volgens het CPB gaan verreweg de meeste Nederlanders er per saldo op vooruit. Maar je kunt je afvragen of de overheid de belastingen en premies niet verder moet verlagen. De overheid heeft nu vijf jaar achter elkaar een overschot op de begroting. Dat is sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw niet voorgekomen. Bovendien is de staatsschuld heel laag. Dus ja, er is zeker ruimte voor meer lastenverlichting.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?

Afbeelding

Investeringen: zonne-energie haalt olie in

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtreffen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).