Luister naar

'Groei aantal zzp'ers zet rem op economie'

Nieuws
Het grote aantal zzp’ers in Nederland maakt de economie als geheel minder productief, zegt econoom Erik Stam. ‘We stevenen af op een klusjeseconomie.’
Eduard Sloot
donderdag 17 oktober 2019 om 19:21
Een zzp’er aan het werk in de kantoortuin van De Stadstuin in Utrecht.
Een zzp’er aan het werk in de kantoortuin van De Stadstuin in Utrecht. anp / Robin van Lonkhuijsen

Utrecht

‘Ik wens je veel personeel toe’ is niet bepaald een gelukwens. Want de boodschap is: het hebben van personeel zorgt voor problemen en gedoe. Maar voor de Nederlandse economie als geheel zijn bedrijven met personeel juist een zegen, stelt econoom Erik Stam van de Universiteit van Utrecht. Want de enorme groei van het aantal zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) zet volgens hem ‘een rem op het verdienvermogen’, schrijft hij donderdag op economenwebsite MeJudice.

Het hebben van personeel biedt allerlei voordelen waardoor een bedrijf kan groeien, licht de econoom toe. ‘Stel dat je een softwareprogramma wilt ontwikkelen. Daarvoor heb je mensen met verschillende kwaliteiten nodig. Dan is het makkelijker die in huis te hebben, dan allerlei eenmanszaken erbij te betrekken. Ook is een bedrijf met personeel een betere partij om mee samen te werken. Als iemand ziek is, kan een ander het overnemen. Bij een eenmanszaak valt gelijk de hele partner weg.’

Stam is kritisch over fiscale voordelen die juist in Nederland de groei van het aantal zzp’ers hebben gestimuleerd. ‘Ik ben niet tegen zzp’ers, maar ik zie geen reden hen te bevoordelen.’ Want daardoor zijn veel werknemers voor zichzelf begonnen, terwijl zij in loondienst waardevoller waren. Tegelijk maken die fiscale voordelen het voor bedrijven lastig personeel te vinden.

‘We lijken af te stevenen op een versplinterd ­bedrijfsleven, een klusjeseconomie’, concludeert de econoom. ‘Het is de vraag of deze economie op lange termijn welvaart creëert.’

Het kabinet verkleint de fiscale voordeel voor zzp’ers. ‘Ja, dat gaat versplintering tegen. Maar er is meer nodig om ervoor te zorgen dat mensen liever bij een bedrijf werken dan alleen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?

Afbeelding

Investeringen: zonne-energie haalt olie in

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtreffen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).