Pechvogels op de woningmarkt kunnen fluiten naar hun nieuwbouwwoning: onbetaalbaar door hypotheekrente

Achtergrond
Steeds meer kopers van nieuwbouwhuizen zien hun verhuisdroom vervliegen. De vertraging in de woningbouw en de snel gestegen hypotheekrente zijn voor hen een nachtmerrie geworden. ‘Deze mensen werden gevangen in een complete ramp.’
Marc van den Eerenbeemt / vk
donderdag 25 mei 2023 om 19:58 aangepast 26 mei 2023 06:34
Peter van de Nat op de plek in Den Haag waar hij zou gaan wonen.
Peter van de Nat op de plek in Den Haag waar hij zou gaan wonen. beeld Raymond Rutting

Den Haag

Hier aan de Calistoweg in Den Haag had pensioenspecialist Peter van der Nat (42) al enige tijd moeten wonen, samen met zijn echtgenote Rosa. Zij hadden gehoopt op een nagelnieuw appartement in de ‘natuur-inclusieve’ woontoren Linck in de Binck, op slechts tien minuten fietsen van het Binnenhof. 

Nu staat Van der Nat er in een troosteloze, lege vlakte. Hij spreidt zijn armen, de voeten in het koude zand: ‘We hebben hemel en aarde bewogen, maar zijn als pionnen van het schaakbord geslagen.’

Bedrijventerrein De Binckhorst in de zuidoosthoek van de stad moet worden omgevormd tot een ‘ruig, stoer en rauw’ woon- en werkgebied, met zeker vijfduizend woningen en veel werkgelegenheid. Dat is althans de bedoeling van de gemeente. De weg naar..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?

Afbeelding

Investeringen: zonne-energie haalt olie in

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtreffen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Afbeelding

Pechvogels op de woningmarkt kunnen fluiten naar hun nieuwbouwwoning: onbetaalbaar door hypotheekrente

Steeds meer kopers van nieuwbouwhuizen zien hun verhuisdroom vervliegen. De vertraging in de woningbouw en de snel gestegen hypotheekrente zijn voor hen een nachtmerrie geworden. ‘Deze mensen werden gevangen in een ramp.’