Minister gaat gratis retourzending niet verbieden, maar wil duurzaam shoppen wel stimuleren

Nieuws
Consumenten laten betalen voor het retour sturen van kleding die ze hebben besteld? Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken ziet er niets in. Wel wil ze stimuleren dat consumenten de meest duurzame verzendmethode kiezen.
Eduard Sloot
woensdag 24 mei 2023 om 18:49 aangepast 19:38
DHL-bezorger levert pakketten af per fiets.
DHL-bezorger levert pakketten af per fiets. beeld anp / Harold Versteeg

Den Haag

Volgens de bewindsvrouw is een verbod op gratis retourzendingen in strijd met Europese regels. Die bieden verkopers nu de mogelijkheid de kosten van het terugsturen voor eigen rekening te nemen. ‘Lidstaten hebben hierin geen ruimte voor eigen regels’, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister reageert hiermee op een verzoek van PvdA, ChristenUnie en SGP om zo’n verbod te onderzoeken. De ChristenUnie is een groot voorstander van een verbod op gratis retourzendingen. Dat moet beletten dat consumenten meer bestellen dan nodig is en onnodige ritten voorkomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Olifantenverschrikkers, camera's en Céline Dion: zo bewaart Hack the Planet de harmonie tussen mens en olifant

Het Haagse bedrijf Hack the Planet helpt met allerlei technische hoogstandjes olifanten beschermen tegen mensen, en mensen tegen olifanten. Met een beetje assistentie van Céline Dion, doedelzakken en de Beastie Boys.

Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?