Fokker op waterstof in de maak. ‘Kans op succes niet eerder zo groot’

Achtergrond
Het Nederlandse bedrijf Fokker Next Gen werkt aan een compleet nieuwe Fokker op waterstof, die in 2035 op de markt moet komen. Afgelopen jaren bleek de ontwikkeling van een nieuwe Fokker lastig, maar de roep om CO2-neutraal vliegen biedt nieuwe mogelijkheden, zegt directeur Juriaan Kellermann. ‘De kansen waren niet eerder zo groot.’
Eduard Sloot
zaterdag 20 mei 2023 om 01:44
Studiemodel van de nieuwe Fokker op waterstof.
Studiemodel van de nieuwe Fokker op waterstof. beeld Fokker Next Gen

Schiphol

Wanneer alles volgens planning verloopt, moet in 2035 - een kleine veertig jaar na het faillissement van het Nederlandse Fokker - een nieuw vliegtuig van de band rollen dat is ontwikkeld en geproduceerd in ons land. En waar vliegtuigen nu nog kerosine verstoken en veel CO2 de lucht inblazen, vliegt deze nieuwe Fokker op waterstof en kan het passagiers CO2-neutraal door Europa vervoeren.

Een té ambiteus plan? Nee, zegt Juriaan Kellermann van het bedrijf Fokker Next Gen die de plannen voor het nieuwe toestel vandaag uit de doeken doet in het Nederlands Dagblad. Hij denkt dat het mogelijk is, ook al zijn er miljarden euro’s nodig van investeerders om het plan van de tekentafel v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Olifantenverschrikkers, camera's en Céline Dion: zo bewaart Hack the Planet de harmonie tussen mens en olifant

Het Haagse bedrijf Hack the Planet helpt met allerlei technische hoogstandjes olifanten beschermen tegen mensen, en mensen tegen olifanten. Met een beetje assistentie van Céline Dion, doedelzakken en de Beastie Boys.

Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?