Van Louis Vuitton tot bierflesjes van Carlsberg, ze gebruiken allebei bioplastic van maïs en suiker uit Nederland

Achtergrond
Bioplastic maken uit maïs en suiker is geen sprookje meer. Vanaf 2024 produceert Avantium bouwstoffen voor plantaardige plastics in een nieuwe fabriek in Delfzijl.
Robert Misset / vk
zaterdag 1 april 2023 om 19:00
Avantium produceert ‘bioplastic’, een alternatief voor plastics uit aardolie.
Avantium produceert ‘bioplastic’, een alternatief voor plastics uit aardolie. beeld Marcel van den Bergh

Amsterdam

In de ‘proeftuin’ van het chemische technologiebedrijf Avantium op Chemelot in Geleen liggen de zakken suiker klaar die als basis dienen om bioplastic te maken. Vanaf 2024 gaat Avantium in een nieuwe fabriek in Delfzijl op grote schaal furaandicarbonzuur (FDCA) produceren, de basis voor plantaardig PEF-plastic. Het is een revolutie in kleine stapjes om een alternatief te ontwikkelen voor fossiele plastics uit aardolie.

Toen Avantium in 2014 in de Volkskrant werd opgevoerd, presenteerde directeur en chemicus Tom van Aken het prototype van de nieuwe plastic PEF-fles op het Amerikaanse hoofdkantoor van Coca-Cola in Atlanta. De boodschap van de directie was ontnuchterend. Van Aken: ‘Coca-Cola eiste dat we die flessen meteen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?

Afbeelding

Investeringen: zonne-energie haalt olie in

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtreffen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).