Rijden op megabatterijen, een zegen voor het overbelaste Nederlandse stroomnet

Achtergrond
Energieopslag in megabatterijen kan een zegen worden voor het overbelaste Nederlandse stroomnet, schrijft de Autoriteit Consument en Markt. Maar dan wel als dat net door de inzet van financiële prikkels slimmer wordt gebruikt.
Tjerk Gualthérie van Weezel / vk
zaterdag 1 april 2023 om 19:30
De Rhino-opslag met grote batterijen in een veld bij Lelystad.
De Rhino-opslag met grote batterijen in een veld bij Lelystad. beeld Raymond Rutting

Lelystad

In november 2022 trok een ‘megabatterij’ met de welluidende naam Rhino nog landelijke aandacht. Het ging om niet meer dan een aantal grote accu’s achter een hek, tussen de windmolens bij Lelystad. Maar het was wel ‘de grootste stroomopslag van Nederland’.

Ruim twee jaar later is de Rhino nog maar een heel klein Rhinootje. In Zeeland werd vorige maand een batterij in gebruik genomen met een vermogen van 68 gigawatt, ruim vijf keer zoveel als Rhino. Netbeheerders worden overstelpt met aanvragen voor accu’s die vaak wel tientallen keren zo groot zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?

Afbeelding

Investeringen: zonne-energie haalt olie in

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtreffen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Afbeelding

Pechvogels op de woningmarkt kunnen fluiten naar hun nieuwbouwwoning: onbetaalbaar door hypotheekrente

Steeds meer kopers van nieuwbouwhuizen zien hun verhuisdroom vervliegen. De vertraging in de woningbouw en de snel gestegen hypotheekrente zijn voor hen een nachtmerrie geworden. ‘Deze mensen werden gevangen in een ramp.’

Afbeelding

Minister gaat gratis retourzending niet verbieden, maar wil duurzaam shoppen wel stimuleren

Consumenten laten betalen voor het retour sturen van kleding die ze hebben besteld? Minister Adriaansens (Economische Zaken) ziet er niks in. Wel wil ze stimuleren dat consumenten de meest duurzame verzendmethode kiezen.

Afbeelding

Tonnen belastingschuld als een donkere wolk boven je hoofd: 'Ik voel mij onmachtig'

Na corona met tonnen schuld zitten. Ondernemer Ko Bostelaar noemt het geen zwaar weer, wel donkere wolken. De komende jaren betaalt hij nog duizenden euro's terug aan de Belastingdienst.

Afbeelding

Bij Papierfabriek Doetinchem is de energietransitie in volle gang

In het hart van de Achterhoek wint Papierfabriek Doetinchem jaarlijks 70.000 ton papier uit pulp. Dat kost bergen energie, en wat betreft verduurzaming lijkt er nog een lange weg te gaan.