Hoogleraar christelijk sociaal denken: ‘Het falende overheidsbeleid is de sociale kwestie anno 2023’

Interview
Het christelijk-sociaal denken kan een antwoord bieden op de toeslagenaffaire en andere maatschappelijke problemen, zegt Arjen Siegmann. De econoom houdt donderdag zijn inaugurele rede als hoogleraar Waardenvol werk en christelijk sociaal denken aan de Vrije Universiteit.
Eduard Sloot
donderdag 30 maart 2023 om 17:48 aangepast 31 maart 2023 06:28
Hoogleraar christelijk sociaal denken Arjen Siegmann 'Wat betreft die menselijke maat houd ik mijn hart vast bij de invoering van het nieuwe pensioenstelsel.'
Hoogleraar christelijk sociaal denken Arjen Siegmann 'Wat betreft die menselijke maat houd ik mijn hart vast bij de invoering van het nieuwe pensioenstelsel.' beeld Y. Compier

Amsterdam

Eind negentiende eeuw was de slechte positie van arbeiders de aanjager van christelijk sociaal denken. Wat is de sociale kwestie anno 2023?

‘Eigenlijk is dat het falend overheidsbeleid. In mijn oratie wijs ik onder meer op de toeslagenaffaire, het leenstelsel dat studenten opzadelt met schulden en het gebrek aan betaalbare woningen. Vooral kwetsbare groepen hebben daar last van. In de negentiende eeuw werd arbeiders onrecht aangedaan en greep de overheid in. Nu is het de overheid zelf die problemen veroorzaakt.’

Waarom gaat het mis?

‘De overheid wil alles oplossen met financiële prikkels. Dat is onder ambtenaren en politici heel populair geworden. We hebben de huurmarkt geliberalis..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?

Afbeelding

Investeringen: zonne-energie haalt olie in

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtreffen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).