De op expansie gerichte Ralph Hamers past na de overname van Credit Suisse niet meer bij UBS

Achtergrond
Na de overname van Credit Suisse door UBS is er bij de gecombineerde Zwitserse bankenreus geen plaats meer voor de Nederlander Ralph Hamers. Zijn profiel van expansie strookt niet meer met de uitdaging om in te krimpen.
Daan Ballegeer / vk
woensdag 29 maart 2023 om 21:31
Zürich, gisteren. Links Sergio Ermotti, de nieuwe baas van de gecombineerde Zwitserse bankenreus, in het midden Ralph Hamers en rechts UBS-voorzitter Colm Kelleher.
Zürich, gisteren. Links Sergio Ermotti, de nieuwe baas van de gecombineerde Zwitserse bankenreus, in het midden Ralph Hamers en rechts UBS-voorzitter Colm Kelleher. beeld epa / Michael Buholzer

Zürich

Amper tweeënhalf jaar lang mocht Ralph Hamers zich de baas bij UBS noemen. Zijn bovenbaas, de raad van commissarissen van de Zwitserse grootbank, heeft beslist dat de voorganger van Hamers opnieuw de teugels in handen krijgt. Zelf zegt Hamers in een persbericht dat hij een stap opzij zet ‘in het belang van het nieuwe gecombineerde bedrijf en alle belanghebbenden, inclusief Zwitserland en zijn financiële sector’.

Zijn vertrek heeft niets te maken met wanbestuur, wel met zijn profiel. Waar Hamers stond voor groei en innovatie, staat Sergio Ermotti voor indikken en conserveren. En: hij is een Zwitser. Een belangrijke troef nu UBS de complexe overname van zijn Zwitserse aartsrivaal Credit Suisse moet zien te verwerken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?

Afbeelding

Investeringen: zonne-energie haalt olie in

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtreffen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).