Gestegen hypotheekrente jaagt huizenbezitters op kosten

Nieuws
Naast starters merken ook huizenbezitters de gevolgen van de gestegen hypotheekrente. Ongeveer 7 procent van de huizenbezitters, grofweg 250.000 mensen, zagen in het afgelopen jaar hun rentevaste periode aflopen en zijn nu meer kwijt aan woonlasten.
Eduard Sloot
woensdag 29 maart 2023 om 19:26
De hypotheekrente is flink gestegen. Op de foto de stand eind januari.
De hypotheekrente is flink gestegen. Op de foto de stand eind januari. beeld anp / Harold Versteeg

Amsterdam

Het grootste deel van de groep zag de hypotheekrente stijgen van zo’n 1,5 procent naar 3 tot 4 vier procent, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Bij andere groepen was de rentestijging kleiner, blijkt uit de cijfers.

Een woordvoerder van DNB zegt dat de stijging van de woonlasten sterk afhangt van het soort hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek stijgen de rentelasten sterk, maar bij een annuïtaire hypotheek of spaarhypotheek gaat een rentestijging gepaard met een daling van het bedrag dat mensen aflossen of sparen. Dat dempt de stijging van de woonlasten, aldus DNB.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?

Afbeelding

Investeringen: zonne-energie haalt olie in

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtreffen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Afbeelding

Pechvogels op de woningmarkt kunnen fluiten naar hun nieuwbouwwoning: onbetaalbaar door hypotheekrente

Steeds meer kopers van nieuwbouwhuizen zien hun verhuisdroom vervliegen. De vertraging in de woningbouw en de snel gestegen hypotheekrente zijn voor hen een nachtmerrie geworden. ‘Deze mensen werden gevangen in een ramp.’

Afbeelding

Minister gaat gratis retourzending niet verbieden, maar wil duurzaam shoppen wel stimuleren

Consumenten laten betalen voor het retour sturen van kleding die ze hebben besteld? Minister Adriaansens (Economische Zaken) ziet er niks in. Wel wil ze stimuleren dat consumenten de meest duurzame verzendmethode kiezen.

Afbeelding

Tonnen belastingschuld als een donkere wolk boven je hoofd: 'Ik voel mij onmachtig'

Na corona met tonnen schuld zitten. Ondernemer Ko Bostelaar noemt het geen zwaar weer, wel donkere wolken. De komende jaren betaalt hij nog duizenden euro's terug aan de Belastingdienst.

Afbeelding

Bij Papierfabriek Doetinchem is de energietransitie in volle gang

In het hart van de Achterhoek wint Papierfabriek Doetinchem jaarlijks 70.000 ton papier uit pulp. Dat kost bergen energie, en wat betreft verduurzaming lijkt er nog een lange weg te gaan.