Einde brandstofauto: Berlijn doet toch mee

Nieuws
Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto’s met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het erover eens geworden dat er ruimte blijft voor auto’s die niet op elektriciteit rijden, maar op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie.
anp
maandag 27 maart 2023 om 04:20
Een BMW op waterstof.
Een BMW op waterstof. beeld afp / Tobias Schwarz

Brussel

Duitsland ging vorig jaar al akkoord met het verbod op de verkoop van nieuwe auto’s en busjes met een brandstofmotor in 2035. Het terugdringen van CO2-uitstoot door het wegverkeer is hard nodig om de EU in 2050 klimaatneutraal te maken. Maar het Europese zwaargewicht bedacht zich.

Berlijn eiste op de valreep meer zekerheid over de toezegging dat auto’s in de toekomst wel op zogeheten e-fuels, zoals waterstof, mogen rijden. Een toekomst voor de verbrandingsmotor is belangrijk voor de vele Duitse makers van motoronderdelen. Duitsland vond genoeg medestanders om het verbod voorlopig tegen te houden, tot ergernis van veel andere EU-lidstaten en de Commissie. Die vreesden dat andere landen zich nu vrij zouden gaan voelen om alsnog tegen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?

Afbeelding

Investeringen: zonne-energie haalt olie in

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtreffen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).