Cocaïne, corruptie en coniferenhagen: hoe Credit Suisse het onderspit dolf in een bancaire broedertwist

Achtergrond
Na een eindeloze reeks schandalen komt Credit Suisse uitgerekend in handen van de bittere rivaal UBS. De buurman op de Paradeplatz in Zürich, geleid door oud-ING-baas Ralph Hamers, wist het zieltogende Credit Suisse zondag voor een ramsjprijs op de kop te tikken.
Jonathan Witteman / vk
maandag 20 maart 2023 om 20:12 aangepast 21:05
Het gebouw Beursplein 5 met de aandelen ING 10 procent in het rood.
Het gebouw Beursplein 5 met de aandelen ING 10 procent in het rood. beeld Raymond Rutting

Zürich

Met de overname van zijn bittere rivaal Credit Suisse heeft UBS zondag een eind gemaakt aan de decennialange twist tussen de twee grootste Zwitserse banken, die op een gegeven moment zelfs escaleerde tot een spionage-operatie in de straten van Zürich. UBS betaalt 3 miljard euro voor de overname van Credit Suisse.

Al sinds mensenheugenis huizen UBS en Credit Suisse gebroederlijk naast elkaar op de Paradeplatz in Zürich. Dit door blauwwitte trams omslingerde plein, het duurste vastgoed in het Zwitserse Monopoly-spel, figureert steevast in de Zwitserse televisiejournaals wanneer er weer eens belangwekkend nieuws uit de financiële wereld te melden valt. Ditmaal waren de camera’s gericht op het zandstenen hoofdkantoor op nummer 8, waar d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?

Afbeelding

Investeringen: zonne-energie haalt olie in

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtreffen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Afbeelding

Pechvogels op de woningmarkt kunnen fluiten naar hun nieuwbouwwoning: onbetaalbaar door hypotheekrente

Steeds meer kopers van nieuwbouwhuizen zien hun verhuisdroom vervliegen. De vertraging in de woningbouw en de snel gestegen hypotheekrente zijn voor hen een nachtmerrie geworden. ‘Deze mensen werden gevangen in een ramp.’

Afbeelding

Minister gaat gratis retourzending niet verbieden, maar wil duurzaam shoppen wel stimuleren

Consumenten laten betalen voor het retour sturen van kleding die ze hebben besteld? Minister Adriaansens (Economische Zaken) ziet er niks in. Wel wil ze stimuleren dat consumenten de meest duurzame verzendmethode kiezen.

Afbeelding

Tonnen belastingschuld als een donkere wolk boven je hoofd: 'Ik voel mij onmachtig'

Na corona met tonnen schuld zitten. Ondernemer Ko Bostelaar noemt het geen zwaar weer, wel donkere wolken. De komende jaren betaalt hij nog duizenden euro's terug aan de Belastingdienst.

Afbeelding

Bij Papierfabriek Doetinchem is de energietransitie in volle gang

In het hart van de Achterhoek wint Papierfabriek Doetinchem jaarlijks 70.000 ton papier uit pulp. Dat kost bergen energie, en wat betreft verduurzaming lijkt er nog een lange weg te gaan.