Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. ‘Plannen rammelen nog aan alle kanten’

Nieuws
De klimaatplannen van grote Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De financiële sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.
Hanke van den Broek
maandag 20 maart 2023 om 02:00
Actiegroepen voor het klimaat roepen de ING-bank op hun financiering van fossiele brandstoffen te stoppen. Vrijwel alle grote financiële instellingen gaan door met investeren in olie en gas.
Actiegroepen voor het klimaat roepen de ING-bank op hun financiering van fossiele brandstoffen te stoppen. Vrijwel alle grote financiële instellingen gaan door met investeren in olie en gas. beeld anp / Berlinda van dam

Amsterdam

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer, een initiatief van onder meer Amnesty International, Milieudefensie en Oxfam Novib. Het onderzoek beoordeelde de klimaatplannen van tien Nederlandse financiële instellingen: de drie grootste banken (ING, ABN Amro en Rabobank), vier grootste pensioenfondsen en drie grootste verzekeraars.

‘De klimaatplannen van de grote financiële spelers rammelen nog aan alle kanten’, zegt Barbara Oosters, projectleider van de Eerlijke Geldwijzer. In 2019 zegde de financiële sector in een ‘klimaatcommitment’ toe om klimaatactieplannen op te stellen, en die uiterlijk in 2022 te presenteren. Daarin moeten financiële instellingen aantonen hoe ze bijdragen aan het ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?

Afbeelding

Investeringen: zonne-energie haalt olie in

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtreffen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Afbeelding

Pechvogels op de woningmarkt kunnen fluiten naar hun nieuwbouwwoning: onbetaalbaar door hypotheekrente

Steeds meer kopers van nieuwbouwhuizen zien hun verhuisdroom vervliegen. De vertraging in de woningbouw en de snel gestegen hypotheekrente zijn voor hen een nachtmerrie geworden. ‘Deze mensen werden gevangen in een ramp.’

Afbeelding

Minister gaat gratis retourzending niet verbieden, maar wil duurzaam shoppen wel stimuleren

Consumenten laten betalen voor het retour sturen van kleding die ze hebben besteld? Minister Adriaansens (Economische Zaken) ziet er niks in. Wel wil ze stimuleren dat consumenten de meest duurzame verzendmethode kiezen.

Afbeelding

Tonnen belastingschuld als een donkere wolk boven je hoofd: 'Ik voel mij onmachtig'

Na corona met tonnen schuld zitten. Ondernemer Ko Bostelaar noemt het geen zwaar weer, wel donkere wolken. De komende jaren betaalt hij nog duizenden euro's terug aan de Belastingdienst.

Afbeelding

Bij Papierfabriek Doetinchem is de energietransitie in volle gang

In het hart van de Achterhoek wint Papierfabriek Doetinchem jaarlijks 70.000 ton papier uit pulp. Dat kost bergen energie, en wat betreft verduurzaming lijkt er nog een lange weg te gaan.