Hoe kon het zo misgaan bij de huisbankier van Silicon Valley en dreigt een nieuwe Lehman-crisis?

Achtergrond
De financiële sector is sinds vrijdag in de ban van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Ondanks het vertrouwen dat de Amerikaanse overheid probeert uit te stralen, daalde ook de Amsterdamse AEX maandag fors. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
Michael Persson / vk
maandag 13 maart 2023 om 17:36
De Silicon Valley Bank in Santa Clara in Californië.
De Silicon Valley Bank in Santa Clara in Californië. beeld ap / Jeff Chiu

Waardoor raakte de Silicon Valley Bank in de problemen?

Elke bank is in principe instabiel. Het geld dat ze van (spaar)rekeninghouders krijgen, lenen ze in een veelvoud uit aan andere mensen die geld nodig hebben. Dat kunnen hypotheken zijn, maar ook leningen aan start-ups en staatsobligaties, zoals de Silicon Valley Bank (SVB) deed: de rente die dat oplevert, is groter dan de rente die de bank aan zijn rekeninghouders betaalt.

Meestal houden banken maar 10 procent in kas van het geld dat ze voor rekeninghouders beheren. Dus als te veel van hen om wat voor reden dan ook hun geld tegelijkertijd terug willen, dan is dat er niet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toekomst winkels Scotch & Soda onzeker

De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak.

Afbeelding

De rekening van de bankencrisis dreigt toch weer bij de belastingbetaler te belanden

Na de financiële crisis van 2008 was de boodschap dat belastingbetalers niet meer mochten opdraaien voor de redding van banken. Vijftien jaar later lijken ze dat bij de overname van Credit Suisse door UBS toch weer te doen.

Afbeelding

Cocaïne, corruptie en coniferenhagen: hoe Credit Suisse het onderspit dolf in een bancaire broedertwist

Na een eindeloze reeks schandalen komt Credit Suisse in handen van rivaal UBS. De buurman op de Paradeplatz in Zürich, geleid door oud-ING-baas Ralph Hamers, wist Credit Suisse zondag voor een ramsjprijs op de kop te tikken.

Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.

Afbeelding

Duurzamer pakketjes ontvangen, dat kan via Homerr, maar dan moet je wel zelf de deur uit

Twee miljoen pakketjes worden iedere dag rondgebracht, en dat heeft veel impact op het klimaat. Bezorgdienst Homerr probeert de schade te beperken, maar daarvoor moet je wel zelf de deur uit. En een beetje geduld hebben.

Afbeelding

Hoe kon het zo misgaan bij de huisbankier van Silicon Valley en dreigt een nieuwe Lehman-crisis?

De financiële sector is sinds vrijdag in de ban van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Ondanks het vertrouwen van de Amerikaanse overheid, daalde ook de Amsterdamse AEX maandag fors. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?