Met machinelearning zorgt dit Amsterdamse bedrijf ervoor dat zonne- en windenergie zo optimaal mogelijk wordt opgewekt

Achtergrond
Dexter Energy Services levert stroom- en weersvoorspellingen aan producenten van duurzame energie. Handig, vooral als je niet wilt dat er een ijsblok van een windmolen valt.
Tjerk Gualthérie van Weezel / vk
zaterdag 11 maart 2023 om 19:00 aangepast 12 maart 2023 09:42
Dexter Energy Services-oprichter en directeur Luuk Veeken.
Dexter Energy Services-oprichter en directeur Luuk Veeken. beeld Raymond Rutting

Amsterdam

Op 17 december 2022 kreeg een vrouw in Groningen de schrik van haar leven. Ze reed op die koude wintermiddag over de N992 toen uit het niets met een keiharde klap haar voorruit naar binnen werd gebeukt. Een ijsrots bleek vanaf de tip van een windmolenwiek precies op haar auto te zijn geslingerd. Gelukkig was er alleen materiële schade.

Het gevaar van ijsvorming op de wieken van windmolens, icing genoemd, is dezer dagen topprioriteit in het Amsterdamse kantoor van Dexter Energy Services. Want zodra icing optreedt, moeten windmolens worden uitgeschakeld. Logisch, zo bewijst het incident in Groningen; de kans op ernstige ongelukken is veel te groot. Maar het elimineren van dat veiligheidsrisico levert bedrijfseconomisch wel een ande..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toekomst winkels Scotch & Soda onzeker

De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak.

Afbeelding

De rekening van de bankencrisis dreigt toch weer bij de belastingbetaler te belanden

Na de financiële crisis van 2008 was de boodschap dat belastingbetalers niet meer mochten opdraaien voor de redding van banken. Vijftien jaar later lijken ze dat bij de overname van Credit Suisse door UBS toch weer te doen.

Afbeelding

Cocaïne, corruptie en coniferenhagen: hoe Credit Suisse het onderspit dolf in een bancaire broedertwist

Na een eindeloze reeks schandalen komt Credit Suisse in handen van rivaal UBS. De buurman op de Paradeplatz in Zürich, geleid door oud-ING-baas Ralph Hamers, wist Credit Suisse zondag voor een ramsjprijs op de kop te tikken.

Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.

Afbeelding

Duurzamer pakketjes ontvangen, dat kan via Homerr, maar dan moet je wel zelf de deur uit

Twee miljoen pakketjes worden iedere dag rondgebracht, en dat heeft veel impact op het klimaat. Bezorgdienst Homerr probeert de schade te beperken, maar daarvoor moet je wel zelf de deur uit. En een beetje geduld hebben.

Afbeelding

Hoe kon het zo misgaan bij de huisbankier van Silicon Valley en dreigt een nieuwe Lehman-crisis?

De financiële sector is sinds vrijdag in de ban van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Ondanks het vertrouwen van de Amerikaanse overheid, daalde ook de Amsterdamse AEX maandag fors. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?