Met machinelearning zorgt dit Amsterdamse bedrijf ervoor dat zonne- en windenergie zo optimaal mogelijk wordt opgewekt

Achtergrond
Dexter Energy Services levert stroom- en weersvoorspellingen aan producenten van duurzame energie. Handig, vooral als je niet wilt dat er een ijsblok van een windmolen valt.
Tjerk Gualthérie van Weezel / vk
zaterdag 11 maart 2023 om 19:00 aangepast 12 maart 2023 09:42
Dexter Energy Services-oprichter en directeur Luuk Veeken.
Dexter Energy Services-oprichter en directeur Luuk Veeken. beeld Raymond Rutting

Amsterdam

Op 17 december 2022 kreeg een vrouw in Groningen de schrik van haar leven. Ze reed op die koude wintermiddag over de N992 toen uit het niets met een keiharde klap haar voorruit naar binnen werd gebeukt. Een ijsrots bleek vanaf de tip van een windmolenwiek precies op haar auto te zijn geslingerd. Gelukkig was er alleen materiële schade.

Het gevaar van ijsvorming op de wieken van windmolens, icing genoemd, is dezer dagen topprioriteit in het Amsterdamse kantoor van Dexter Energy Services. Want zodra icing optreedt, moeten windmolens worden uitgeschakeld. Logisch, zo bewijst het incident in Groningen; de kans op ernstige ongelukken is veel te groot. Maar het elimineren van dat veiligheidsrisico levert bedrijfseconomisch wel een ande..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe zorgen we voor minder werkdruk (en betere nachtrust)? 'Verdeel het werk anders'

Het werkplezier van werkenden gaat achteruit door toenemende werkdruk en administratieve taken waar mensen geen lol aan beleven. Bedrijven moeten het werk anders organiseren, zegt hoogleraar Fred Zijlstra.

Afbeelding

Olifantenverschrikkers, camera's en Céline Dion: zo bewaart Hack the Planet de harmonie tussen mens en olifant

Het Haagse bedrijf Hack the Planet helpt met allerlei technische hoogstandjes olifanten beschermen tegen mensen, en mensen tegen olifanten. Met een beetje assistentie van Céline Dion, doedelzakken en de Beastie Boys.

Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.