Chinezen weten maximale prestaties uit ‘oudjes’ van ASML te halen, en daar wordt het Westen nerveus van

Achtergrond
ASML mag niet langer oudere chipmachines aan China verkopen. Waar is het Westen bang voor?
Bard van de Weijer /vk
donderdag 9 maart 2023 om 21:04
‘Deze maatregel is gericht tegen de verdere militaire ontwikkeling van China.'
‘Deze maatregel is gericht tegen de verdere militaire ontwikkeling van China.' beeld anp

Enschede

‘Deze maatregel is gericht tegen de verdere militaire ontwikkeling van China, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI)’, zegt Bram Nauta, hoogleraar chipontwerp aan de Universiteit Twente. China is daarin al behoorlijk ver, bijvoorbeeld bij gezichtsherkenning. Chinezen worden overal op straat gevolgd door camera’s die kijken of iemand door rood loopt, of wellicht een demonstratie bijwoont die de partijleiding niet zint.

Niet prettig, maar kinderspel vergeleken bij de ontwikkeling van een hele reeks nieuwe wapens gebaseerd op AI. Dat zegt Eric Schmidt van Istari, een Amerikaans bedrijf dat met AI wapensystemen ontwikkelt. Onlangs zei hij in het technologieblad Wired dat toekomstige, zelfstandig opererende militaire syst..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De rekening van de bankencrisis dreigt toch weer bij de belastingbetaler te belanden

Na de financiële crisis van 2008 was de boodschap dat belastingbetalers niet meer mochten opdraaien voor de redding van banken. Vijftien jaar later lijken ze dat bij de overname van Credit Suisse door UBS toch weer te doen.

Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.

Afbeelding

Duurzamer pakketjes ontvangen, dat kan via Homerr, maar dan moet je wel zelf de deur uit

Twee miljoen pakketjes worden iedere dag rondgebracht, en dat heeft veel impact op het klimaat. Bezorgdienst Homerr probeert de schade te beperken, maar daarvoor moet je wel zelf de deur uit. En een beetje geduld hebben.

Afbeelding

Hoe kon het zo misgaan bij de huisbankier van Silicon Valley en dreigt een nieuwe Lehman-crisis?

De financiële sector is sinds vrijdag in de ban van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Ondanks het vertrouwen van de Amerikaanse overheid, daalde ook de Amsterdamse AEX maandag fors. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Afbeelding

Met machinelearning zorgt dit Amsterdamse bedrijf ervoor dat zonne- en windenergie zo optimaal mogelijk wordt opgewekt

Dexter Energy Services levert stroom- en weersvoorspellingen aan producenten van duurzame energie. Handig, vooral als je niet wilt dat er een ijsblok van een windmolen valt.

Afbeelding

Chinezen weten maximale prestaties uit 'oudjes' van ASML te halen, en daar wordt het Westen nerveus van

ASML mag niet langer oudere chipmachines aan China verkopen. Waar is het Westen bang voor?