Geliefd en gehaat: hoe VanMoof bijna ten onder gaat aan zijn eigen succes

Reportage
Een veelvuldig bekroond design en honderdduizenden jonge stedelingen voor wie het een heus statussymbool is geworden: het populaire fietsenmerk VanMoof leek niet kapot te krijgen. Toch blijken het 14 jaar na oprichting juist de kapotte fietsen te zijn die het bedrijf doen wankelen. En de e-bikeproducent staat daarin niet alleen.
Anna de Haas / vk
vrijdag 3 maart 2023 om 16:11
Tamor Hartogs (links) en Marcha Israël van Broers Fietsreparateurs in Amersfoort.
Tamor Hartogs (links) en Marcha Israël van Broers Fietsreparateurs in Amersfoort. beeld Raymond Rutting

Amersfoort

‘Versleten remblokken’, vertelt Tamor Hartogs, terwijl de fietsenmaker naar de blauwe VanMoof wijst die deze dinsdag in zijn fietsenwinkel in Amersfoort aan de kettingen hangt. Geen verrassend defect, zegt hij: ‘Elektrische fietsen gaan nou eenmaal sneller kapot dan normale fietsen. De gebruikers maken veel meer kilometers en gaan ook nog eens harder.’

Dat de elektrische stadsfietsen van het even geliefde als gehate VanMoof stuk kunnen gaan, weet Hartogs als geen ander. Van de circa 35 fietsen die dagelijks worden gerepareerd bij zijn fietsenwinkel Broers zijn zeker 15 exemplaren van het Nederlandse merk. Defecte accu’s, kapotte bellen, problemen met de versnellingen. Sinds Broers een jaar geleden een officieel servicepunt werd ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De rekening van de bankencrisis dreigt toch weer bij de belastingbetaler te belanden

Na de financiële crisis van 2008 was de boodschap dat belastingbetalers niet meer mochten opdraaien voor de redding van banken. Vijftien jaar later lijken ze dat bij de overname van Credit Suisse door UBS toch weer te doen.

Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.

Afbeelding

Duurzamer pakketjes ontvangen, dat kan via Homerr, maar dan moet je wel zelf de deur uit

Twee miljoen pakketjes worden iedere dag rondgebracht, en dat heeft veel impact op het klimaat. Bezorgdienst Homerr probeert de schade te beperken, maar daarvoor moet je wel zelf de deur uit. En een beetje geduld hebben.

Afbeelding

Hoe kon het zo misgaan bij de huisbankier van Silicon Valley en dreigt een nieuwe Lehman-crisis?

De financiële sector is sinds vrijdag in de ban van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Ondanks het vertrouwen van de Amerikaanse overheid, daalde ook de Amsterdamse AEX maandag fors. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Afbeelding

Met machinelearning zorgt dit Amsterdamse bedrijf ervoor dat zonne- en windenergie zo optimaal mogelijk wordt opgewekt

Dexter Energy Services levert stroom- en weersvoorspellingen aan producenten van duurzame energie. Handig, vooral als je niet wilt dat er een ijsblok van een windmolen valt.

Afbeelding

Chinezen weten maximale prestaties uit 'oudjes' van ASML te halen, en daar wordt het Westen nerveus van

ASML mag niet langer oudere chipmachines aan China verkopen. Waar is het Westen bang voor?