Imperium van Indiase miljardair Adani wankelt na beschuldigingen van boekhoudfraude

Achtergrond
De Adani-groep, eigendom van voorheen een van de rijkste mannen ter wereld, verkeert in steeds zwaarder weer. Een investeerder spreekt van de ‘grootste zwendel in corporate history’, waardoor veel beleggers een goed heenkomen zoeken.
Ashwant Nandram / vk
zaterdag 4 februari 2023 om 19:47
Een kunstenaar in Mumbai brengt de onrust rond Adani in beeld.
Een kunstenaar in Mumbai brengt de onrust rond Adani in beeld. beeld ap / Rajanish Kakade

Amsterdam

De positie van de Adani-groep is nauwelijks te overschatten. Het conglomeraat wordt samen met de firma’s Tata en Reliance beschouwd als de ruggengraat van de Indiase economie. Zo is het bedrijf eigenaar en uitbater van belangrijke infrastructuur zoals havens, luchthavens, spoorwegen, kolenmijnen, energiecentrales en datacentra.

Oprichter van het bedrijf is Gautam Adani (60), die een reputatie geniet als selfmade man. Als vierde zoon van een kleine textielhandelaar begon hij als kleine krabbelaar, door te handelen in onder meer zout en steenkool. In de jaren daarna groeide het bedrijf gestaag verder. Vooral sinds 2015 schoten de Adani-aandelen door het dak. Zo stegen vijf aandelen tussen 2018 en 2022 met een duizelingwekkende 1200..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toekomst winkels Scotch & Soda onzeker

De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak.

Afbeelding

De rekening van de bankencrisis dreigt toch weer bij de belastingbetaler te belanden

Na de financiële crisis van 2008 was de boodschap dat belastingbetalers niet meer mochten opdraaien voor de redding van banken. Vijftien jaar later lijken ze dat bij de overname van Credit Suisse door UBS toch weer te doen.

Afbeelding

Cocaïne, corruptie en coniferenhagen: hoe Credit Suisse het onderspit dolf in een bancaire broedertwist

Na een eindeloze reeks schandalen komt Credit Suisse in handen van rivaal UBS. De buurman op de Paradeplatz in Zürich, geleid door oud-ING-baas Ralph Hamers, wist Credit Suisse zondag voor een ramsjprijs op de kop te tikken.

Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.

Afbeelding

Duurzamer pakketjes ontvangen, dat kan via Homerr, maar dan moet je wel zelf de deur uit

Twee miljoen pakketjes worden iedere dag rondgebracht, en dat heeft veel impact op het klimaat. Bezorgdienst Homerr probeert de schade te beperken, maar daarvoor moet je wel zelf de deur uit. En een beetje geduld hebben.

Afbeelding

Hoe kon het zo misgaan bij de huisbankier van Silicon Valley en dreigt een nieuwe Lehman-crisis?

De financiële sector is sinds vrijdag in de ban van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Ondanks het vertrouwen van de Amerikaanse overheid, daalde ook de Amsterdamse AEX maandag fors. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?