Imperium van Indiase miljardair Adani wankelt na beschuldigingen van boekhoudfraude

Achtergrond
De Adani-groep, eigendom van voorheen een van de rijkste mannen ter wereld, verkeert in steeds zwaarder weer. Een investeerder spreekt van de ‘grootste zwendel in corporate history’, waardoor veel beleggers een goed heenkomen zoeken.
Ashwant Nandram / vk
zaterdag 4 februari 2023 om 19:47
Een kunstenaar in Mumbai brengt de onrust rond Adani in beeld.
Een kunstenaar in Mumbai brengt de onrust rond Adani in beeld. beeld ap / Rajanish Kakade

Amsterdam

De positie van de Adani-groep is nauwelijks te overschatten. Het conglomeraat wordt samen met de firma’s Tata en Reliance beschouwd als de ruggengraat van de Indiase economie. Zo is het bedrijf eigenaar en uitbater van belangrijke infrastructuur zoals havens, luchthavens, spoorwegen, kolenmijnen, energiecentrales en datacentra.

Oprichter van het bedrijf is Gautam Adani (60), die een reputatie geniet als selfmade man. Als vierde zoon van een kleine textielhandelaar begon hij als kleine krabbelaar, door te handelen in onder meer zout en steenkool. In de jaren daarna groeide het bedrijf gestaag verder. Vooral sinds 2015 schoten de Adani-aandelen door het dak. Zo stegen vijf aandelen tussen 2018 en 2022 met een duizelingwekkende 1200..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Olifantenverschrikkers, camera's en Céline Dion: zo bewaart Hack the Planet de harmonie tussen mens en olifant

Het Haagse bedrijf Hack the Planet helpt met allerlei technische hoogstandjes olifanten beschermen tegen mensen, en mensen tegen olifanten. Met een beetje assistentie van Céline Dion, doedelzakken en de Beastie Boys.

Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?