Shell boekt recordwinst van 40 miljard dollar, en weer steekt een storm van verontwaardiging op

Achtergrond
Wie dacht dat Shell onder de nieuwe topman Sawan zou veranderen van een fossiele moloch naar een viooltjesfris energieconcern, kwam donderdag bedrogen uit. Onder de Libanees-Canadese Sawan is het business as usual, zeker waar het de winst betreft.
Bard van de Weijer / vk
donderdag 2 februari 2023 om 17:59
Op het chemiepark maakt Shell Moerdijk chemische producten op basis van aardolie.
Op het chemiepark maakt Shell Moerdijk chemische producten op basis van aardolie. beeld anp / Jeffrey Groeneweg

Amsterdam

Shell verdiende afgelopen jaar bijna 40 miljard dollar (36 miljard euro), een ruime verdubbeling ten opzichte van 2021, dat ook al niet slecht was. Wie had gerekend op grote veranderingen bij Shell, is misschien een beetje naïef. Al was het maar doordat de cijfers die de nieuwe directeur presenteerde, nog stammen uit het tijdperk-Van Beurden, de onlangs afgezwaaide Nederlandse voorganger van Wael Sawan. Veel invloed op de recordcijfers heeft hij niet gehad.

Deels is dat record te danken aan zaken waar Shell überhaupt geen invloed op heeft, zoals de oorlog in Oekraïne. Daarin gebruikt Rusland aardgas als wapen. Door de gastoevoer naar Europa af te knijpen, ontstonden spectaculaire prijsstijgingen waar burgers wereldwijd onder zuch..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toekomst winkels Scotch & Soda onzeker

De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak.

Afbeelding

De rekening van de bankencrisis dreigt toch weer bij de belastingbetaler te belanden

Na de financiële crisis van 2008 was de boodschap dat belastingbetalers niet meer mochten opdraaien voor de redding van banken. Vijftien jaar later lijken ze dat bij de overname van Credit Suisse door UBS toch weer te doen.

Afbeelding

Cocaïne, corruptie en coniferenhagen: hoe Credit Suisse het onderspit dolf in een bancaire broedertwist

Na een eindeloze reeks schandalen komt Credit Suisse in handen van rivaal UBS. De buurman op de Paradeplatz in Zürich, geleid door oud-ING-baas Ralph Hamers, wist Credit Suisse zondag voor een ramsjprijs op de kop te tikken.

Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.

Afbeelding

Duurzamer pakketjes ontvangen, dat kan via Homerr, maar dan moet je wel zelf de deur uit

Twee miljoen pakketjes worden iedere dag rondgebracht, en dat heeft veel impact op het klimaat. Bezorgdienst Homerr probeert de schade te beperken, maar daarvoor moet je wel zelf de deur uit. En een beetje geduld hebben.

Afbeelding

Hoe kon het zo misgaan bij de huisbankier van Silicon Valley en dreigt een nieuwe Lehman-crisis?

De financiële sector is sinds vrijdag in de ban van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Ondanks het vertrouwen van de Amerikaanse overheid, daalde ook de Amsterdamse AEX maandag fors. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?