Shell boekt recordwinst van 40 miljard dollar, en weer steekt een storm van verontwaardiging op

Achtergrond
Wie dacht dat Shell onder de nieuwe topman Sawan zou veranderen van een fossiele moloch naar een viooltjesfris energieconcern, kwam donderdag bedrogen uit. Onder de Libanees-Canadese Sawan is het business as usual, zeker waar het de winst betreft.
Bard van de Weijer / vk
donderdag 2 februari 2023 om 17:59
Op het chemiepark maakt Shell Moerdijk chemische producten op basis van aardolie.
Op het chemiepark maakt Shell Moerdijk chemische producten op basis van aardolie. beeld anp / Jeffrey Groeneweg

Amsterdam

Shell verdiende afgelopen jaar bijna 40 miljard dollar (36 miljard euro), een ruime verdubbeling ten opzichte van 2021, dat ook al niet slecht was. Wie had gerekend op grote veranderingen bij Shell, is misschien een beetje naïef. Al was het maar doordat de cijfers die de nieuwe directeur presenteerde, nog stammen uit het tijdperk-Van Beurden, de onlangs afgezwaaide Nederlandse voorganger van Wael Sawan. Veel invloed op de recordcijfers heeft hij niet gehad.

Deels is dat record te danken aan zaken waar Shell überhaupt geen invloed op heeft, zoals de oorlog in Oekraïne. Daarin gebruikt Rusland aardgas als wapen. Door de gastoevoer naar Europa af te knijpen, ontstonden spectaculaire prijsstijgingen waar burgers wereldwijd onder zuch..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Olifantenverschrikkers, camera's en Céline Dion: zo bewaart Hack the Planet de harmonie tussen mens en olifant

Het Haagse bedrijf Hack the Planet helpt met allerlei technische hoogstandjes olifanten beschermen tegen mensen, en mensen tegen olifanten. Met een beetje assistentie van Céline Dion, doedelzakken en de Beastie Boys.

Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?