Ergste prijsstijgingen lijken voorbij, maar waarom blijven de voedselprijzen stijgen?

Achtergrond
Met een inflatiecijfer van 7,6 procent in januari lijken de ergste prijsstijgingen achter de rug. Hoe kan het dat de voedselprijzen blijven stijgen? En worden boodschappen ooit weer goedkoper?
Anna de Haas / vk
donderdag 2 februari 2023 om 02:00 aangepast 08:30
De dagelijkse boodschappen blijven in prijs stijgen.
De dagelijkse boodschappen blijven in prijs stijgen. beeld Marcel van den Bergh

Hoeveel zijn de boodschappen het afgelopen jaar in prijs gestegen?

Niet in elk schap stegen de prijzen even hard. Een pak yoghurt werd in een jaar tijd bijna 40 procent duurder, terwijl een tros bananen ‘maar’ 10 procent in prijs steeg. Bij elkaar kosten de dertien populaire supermarktproducten in de boodschappenmand van de Volkskrant nu 43,32 euro. Bijna 20 procent meer dan een jaar geleden, toen de boodschappenmand optelde tot ‘slechts’ 36,11 euro.

Ook uit de laatste inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de voedselprijzen nog altijd doorstijgen. Voedingsmiddelen, dranken en tabak waren afgelopen maand gemiddeld 14,5 procent duurder dan in januari 2022. Een flinke stijging voor een gemiddeld huishoude..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Olifantenverschrikkers, camera's en Céline Dion: zo bewaart Hack the Planet de harmonie tussen mens en olifant

Het Haagse bedrijf Hack the Planet helpt met allerlei technische hoogstandjes olifanten beschermen tegen mensen, en mensen tegen olifanten. Met een beetje assistentie van Céline Dion, doedelzakken en de Beastie Boys.

Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?