Met computers in de autonome kas kan de kweker duurzaam voedsel produceren

Achtergrond
Met innovaties als schermdoeken, klimaatcomputers en plukrobots helpt technologiebedrijf Ridder boeren en tuinders bij de energietransitie. ‘Nederland is wereldwijd koploper in de tuinbouw, daar mogen we trots op zijn.’
Robert Misset / vk
zaterdag 28 januari 2023 om 16:13
Werknemers in de Ridder-fabriek bij de machine die klimaatschermen produceert.
Werknemers in de Ridder-fabriek bij de machine die klimaatschermen produceert. beeld Raymond Rutting

Maasdijk

Klimaatschermen voor glastuinders bouwt technologiebedrijf Ridder al sinds de jaren zestig. Het breien van de schermdoeken voor de kassen om elk klimaat te kunnen simuleren, is inmiddels geheel geautomatiseerd. ‘Zoals een huis wordt geïsoleerd met dubbelglas doen kwekers dat met schermdoeken’, vertelt chief innovation officer Joep van den Bosch.

In de fabriek in Maasdijk wordt een rol folie in dunne strips gesneden. De rol is als een klos garen waarvan 1200 draden naar de breimachine worden geleid. De strips worden aan elkaar genaaid en verwarmd om ze te laten krimpen. ‘Alsof je broek na het wassen iets korter is geworden.’ Dan kunnen de doeken, met patronen in allerlei vormen, op maat worden gesneden, afhankelijk van de grootte v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De morele spagaat voor Hydratec om toch in Rusland te blijven. 'Dit is Poetins oorlog'

Het technologieconcern Hydratec boekte in 2022 een recordomzet van 283 miljoen euro. Een paar ton komt uit Rusland, omdat het bedrijf de banden niet geheel wil doorsnijden. ‘Gaat om de voedselvoorziening voor de gewone Rus.’

Afbeelding

Een economie van het genoeg? 'Dat sluit niet aan bij het verlangen van mensen om de wereld beter te maken'

Econoom Lans Bovenberg verzet zich tegen een economie van het genoeg. De economie kan prima groeien zonder de schepping te schaden, is zijn boodschap. ‘Juist christenen kunnen daarin vooroplopen.’

Afbeelding

Toekomst winkels Scotch & Soda onzeker

De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak.

Afbeelding

De rekening van de bankencrisis dreigt toch weer bij de belastingbetaler te belanden

Na de financiële crisis van 2008 was de boodschap dat belastingbetalers niet meer mochten opdraaien voor de redding van banken. Vijftien jaar later lijken ze dat bij de overname van Credit Suisse door UBS toch weer te doen.

Afbeelding

Cocaïne, corruptie en coniferenhagen: hoe Credit Suisse het onderspit dolf in een bancaire broedertwist

Na een eindeloze reeks schandalen komt Credit Suisse in handen van rivaal UBS. De buurman op de Paradeplatz in Zürich, geleid door oud-ING-baas Ralph Hamers, wist Credit Suisse zondag voor een ramsjprijs op de kop te tikken.

Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.