‘Kringloopeconomie komt niet dichterbij’

Nieuws
Het kabinet doet nog steeds te weinig om een kringloopeconomie te realiseren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in een rapport dat hier de afgelopen jaren ‘nauwelijks vooruitgang’ in is geboekt.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 03:21
Vivianne Heijnen
Vivianne Heijnen beeld anp / Peter Hilz

Den Haag

Maatregelen zijn vooral gericht op de goede wil van bedrijven en de samenleving, maar strenger beleid is volgens het planbureau nodig om zuiniger om te gaan met grondstoffen. Het gaat dan bijvoorbeeld om olie, metalen en mineralen. Het gebruik daarvan kan onder meer worden verminderd door invoering van een verplicht aandeel hergebruikte materialen in nieuwe producten, stelt het PBL voor.

Het planbureau overhandigde het rapport donderdagmiddag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Binnen het kabinet is zij verantwoordelijk voor de overgang naar een circulaire economie. Dit is een economie waarin grondstoffen veel minder en efficiënter worden gebruikt, bijvoorbeeld door material..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De morele spagaat voor Hydratec om toch in Rusland te blijven. 'Dit is Poetins oorlog'

Het technologieconcern Hydratec boekte in 2022 een recordomzet van 283 miljoen euro. Een paar ton komt uit Rusland, omdat het bedrijf de banden niet geheel wil doorsnijden. ‘Gaat om de voedselvoorziening voor de gewone Rus.’

Afbeelding

Een economie van het genoeg? 'Dat sluit niet aan bij het verlangen van mensen om de wereld beter te maken'

Econoom Lans Bovenberg verzet zich tegen een economie van het genoeg. De economie kan prima groeien zonder de schepping te schaden, is zijn boodschap. ‘Juist christenen kunnen daarin vooroplopen.’

Afbeelding

Toekomst winkels Scotch & Soda onzeker

De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak.

Afbeelding

De rekening van de bankencrisis dreigt toch weer bij de belastingbetaler te belanden

Na de financiële crisis van 2008 was de boodschap dat belastingbetalers niet meer mochten opdraaien voor de redding van banken. Vijftien jaar later lijken ze dat bij de overname van Credit Suisse door UBS toch weer te doen.

Afbeelding

Cocaïne, corruptie en coniferenhagen: hoe Credit Suisse het onderspit dolf in een bancaire broedertwist

Na een eindeloze reeks schandalen komt Credit Suisse in handen van rivaal UBS. De buurman op de Paradeplatz in Zürich, geleid door oud-ING-baas Ralph Hamers, wist Credit Suisse zondag voor een ramsjprijs op de kop te tikken.

Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.