Nederlandse banken: de gemiddelde huizenprijs gaat in 2023 verder zakken

Nieuws
De huizenprijzen zullen in 2023 meer dan verwacht blijven dalen. Dat stellen economen van ABN Amro en ING Bank. Zij stellen hun eerdere prognoses van de ontwikkeling van de woningmarkt dit jaar naar beneden bij.
Marc van den Eerenbeemt / vk
donderdag 26 januari 2023 om 02:00
De grote banken geven periodiek woningmarktrapporten uit. Die voorspellingen worden onder meer gebruikt in de risicoanalyses van hun hypotheekmedewerkers.
De grote banken geven periodiek woningmarktrapporten uit. Die voorspellingen worden onder meer gebruikt in de risicoanalyses van hun hypotheekmedewerkers. beeld anp

Amsterdam

ABN Amro verwacht een daling van 10 procent over heel 2023 en het eerste kwartaal van 2024. Dat stelt de bank in haar monitor voor de woningmarkt. Dat zou betekenen dat de gemiddelde huizenprijs zou zakken van 407.000 euro naar zo’n 367.000 euro. Eerder ging de bank uit van een daling van 2,5 procent over dit hele jaar.

ING voorziet een daling van 10 procent ten opzichte van de piek van de huizenprijzen in de zomer van 2022. Toen was de gemiddelde huizenprijs 448.000 euro. In die prognose blijft de prijs net steken boven de 4 ton. In december ging de bank nog uit van 4,5 procent. Over 2023 werd eerder een afslag van 2,5 procent begroot. Vrijdag komt de bank met een uitgebreide prognose.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze Nederlanders 'havermelkboeren' bezorgen de melk nog gewoon met de bakfiets

De oprichters van het eerste Nederlandse havermelkmerk Real Oat Arts (ROA) willen koffieliefhebbers overtuigen dat de plantaardige melk niet alleen hip en duurzaam is. 'Wij willen mensen overtuigen door de smaak.’

Afbeelding

Shell boekt recordwinst van 40 miljard dollar, en weer steekt een storm van verontwaardiging op

Wie dacht dat Shell onder de nieuwe topman Sawan zou veranderen van een fossiele moloch naar een viooltjesfris energieconcern, kwam donderdag bedrogen uit. Onder de Libanees-Canadese Sawan is het business as usual, zeker waar het de winst betreft.

Afbeelding

Ergste prijsstijgingen lijken voorbij, maar waarom blijven de voedselprijzen stijgen?

Met een inflatiecijfer van 7,6 procent in januari lijken de ergste prijsstijgingen achter de rug. Hoe kan het dat de voedselprijzen blijven stijgen? En worden boodschappen ooit weer goedkoper?

Afbeelding

TNO: 'Voor huishoudens blijven zonnepanelen komende jaren een zeer aantrekkelijke investering'

TNO-onderzoeker Frits Verheij denkt dat de vrees dat het in de toekomst voor particulieren niet meer aantrekkelijk is om zonnepanelen aan te schaffen, niet helemaal terecht is. ‘Zonnepanelen zijn hoe dan ook een goede investering.’

Afbeelding

Philips schrapt 1100 banen in Nederland

Philips schrapt dit jaar wereldwijd 3000 banen, waarvan 1100 in Nederland. Ongeveer twee derde ervan verdwijnt in de regio Eindhoven en Best. De rest van de posities wordt geschrapt op het hoofdkantoor in Amsterdam, maakte het bedrijf maandag bekend.

Afbeelding

Met computers in de autonome kas kan de kweker duurzaam voedsel produceren

Met innovaties als schermdoeken, klimaatcomputers en plukrobots helpt technologiebedrijf Ridder boeren en tuinders bij de energietransitie. ‘Nederland is wereldwijd koploper in de tuinbouw, daar mogen we trots op zijn.’