De prijzen stijgen minder snel. Zal de inflatie dit jaar verder dalen?

Achtergrond
Na een periode van schrikbarende inflatie, lijkt het tij gekeerd. Ook de prijzen van grondstoffen stijgen momenteel niet meer. Maar een inflatie van onder de 2 procent is voorlopig niet te verwachten.
Peter de Waard / vk
zaterdag 21 januari 2023 om 12:14
Graangroothandel in Amritsar, India.
Graangroothandel in Amritsar, India. beeld afp / Narinder Nanu

Zal de inflatie dit jaar verder dalen?

Inflatie is een spreekwoordelijk spook. Dat doemt ineens op, maar kan ook ineens verdwijnen. Dat het inflatiespook al veel minder bangmakend is, zal eind deze maand uit de CBS-cijfers blijken, want in januari zal het inflatiecijfer een stuk verder afnemen. Redenen zijn de dalende energiekosten en het prijsplafond dat de overheid heeft ingevoerd.

De inflatie op jaarbasis – vergeleken met twaalf maanden eerder – haalde in de maand september van vorig jaar het hoogste punt: 14,5 procent. Sindsdien is er een dalende reeks ingezet: 14,3 procent in oktober, 9,9 procent in november en 9,6 procent in december. En die zal de komende maanden zonder twijfel worden voortgezet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Cocaïne, corruptie en coniferenhagen: hoe Credit Suisse het onderspit dolf in een bancaire broedertwist

Na een eindeloze reeks schandalen komt Credit Suisse in handen van rivaal UBS. De buurman op de Paradeplatz in Zürich, geleid door oud-ING-baas Ralph Hamers, wist Credit Suisse zondag voor een ramsjprijs op de kop te tikken.

Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.

Afbeelding

Duurzamer pakketjes ontvangen, dat kan via Homerr, maar dan moet je wel zelf de deur uit

Twee miljoen pakketjes worden iedere dag rondgebracht, en dat heeft veel impact op het klimaat. Bezorgdienst Homerr probeert de schade te beperken, maar daarvoor moet je wel zelf de deur uit. En een beetje geduld hebben.

Afbeelding

Hoe kon het zo misgaan bij de huisbankier van Silicon Valley en dreigt een nieuwe Lehman-crisis?

De financiële sector is sinds vrijdag in de ban van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Ondanks het vertrouwen van de Amerikaanse overheid, daalde ook de Amsterdamse AEX maandag fors. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Afbeelding

Met machinelearning zorgt dit Amsterdamse bedrijf ervoor dat zonne- en windenergie zo optimaal mogelijk wordt opgewekt

Dexter Energy Services levert stroom- en weersvoorspellingen aan producenten van duurzame energie. Handig, vooral als je niet wilt dat er een ijsblok van een windmolen valt.

Afbeelding

Chinezen weten maximale prestaties uit 'oudjes' van ASML te halen, en daar wordt het Westen nerveus van

ASML mag niet langer oudere chipmachines aan China verkopen. Waar is het Westen bang voor?