In De Goedkoope Verfwinkel, de oudste verfzaak van Nederland, stap je zo de 19e eeuw binnen

Achtergrond
De eikenhouten toonbank gaat schuil onder een dikke sedimentlaag van lijnolie. En wie contant afrekent, krijgt zijn wisselgeld uit een houten kassa. De Goedkoope Verfwinkel is de oudste verfhandel van Nederland. De vraag is: hoelang nog?
Jonathan Witteman / vk
zaterdag 21 januari 2023 om 10:30
Michel Kouwenhoven weegt op de ouderwetse manier verfpigment.
Michel Kouwenhoven weegt op de ouderwetse manier verfpigment. beeld Raymond Rutting

Delft

Komt een schilder bij een verfwinkel. ‘Ben nou met een klus bezig buiten, heb ik Gilles de la Tourette van opgelopen … ‘s Ochtends heb je het in de verf gezet en ‘s middags moet je het weer van de straat dweilen! Iedere dag regenen jongen …’

De klant haalt z’n telefoon tevoorschijn en laat een foto zien. Of de winkeliers weten welke tint blauw de voordeur heeft die hij ondanks de meteorologische malheur een opknapbeurt moet geven. ‘Delfts blauw’, zegt Walter Kouwenhoven (56) gedecideerd. ‘Half litertje?’

‘Klanten komen hier ook om hun hart te luchten’, grinnikt Michel Kouwenhoven (59), samen met zijn broer Walter de vijfde generatie eigenaar van De Goedkoope Verfwinkel, de oudste nog bestaande verfhandel van Nederland. De zaak bestaat..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe zorgen we voor minder werkdruk (en betere nachtrust)? 'Verdeel het werk anders'

Het werkplezier van werkenden gaat achteruit door toenemende werkdruk en administratieve taken waar mensen geen lol aan beleven. Bedrijven moeten het werk anders organiseren, zegt hoogleraar Fred Zijlstra.

Afbeelding

Olifantenverschrikkers, camera's en Céline Dion: zo bewaart Hack the Planet de harmonie tussen mens en olifant

Het Haagse bedrijf Hack the Planet helpt met allerlei technische hoogstandjes olifanten beschermen tegen mensen, en mensen tegen olifanten. Met een beetje assistentie van Céline Dion, doedelzakken en de Beastie Boys.

Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.