In De Goedkoope Verfwinkel, de oudste verfzaak van Nederland, stap je zo de 19e eeuw binnen

Achtergrond
De eikenhouten toonbank gaat schuil onder een dikke sedimentlaag van lijnolie. En wie contant afrekent, krijgt zijn wisselgeld uit een houten kassa. De Goedkoope Verfwinkel is de oudste verfhandel van Nederland. De vraag is: hoelang nog?
Jonathan Witteman / vk
zaterdag 21 januari 2023 om 10:30
Michel Kouwenhoven weegt op de ouderwetse manier verfpigment.
Michel Kouwenhoven weegt op de ouderwetse manier verfpigment. beeld Raymond Rutting

Delft

Komt een schilder bij een verfwinkel. ‘Ben nou met een klus bezig buiten, heb ik Gilles de la Tourette van opgelopen … ‘s Ochtends heb je het in de verf gezet en ‘s middags moet je het weer van de straat dweilen! Iedere dag regenen jongen …’

De klant haalt z’n telefoon tevoorschijn en laat een foto zien. Of de winkeliers weten welke tint blauw de voordeur heeft die hij ondanks de meteorologische malheur een opknapbeurt moet geven. ‘Delfts blauw’, zegt Walter Kouwenhoven (56) gedecideerd. ‘Half litertje?’

‘Klanten komen hier ook om hun hart te luchten’, grinnikt Michel Kouwenhoven (59), samen met zijn broer Walter de vijfde generatie eigenaar van De Goedkoope Verfwinkel, de oudste nog bestaande verfhandel van Nederland. De zaak bestaat..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Klimaatplannen van financiële sector schieten tekort. 'Plannen rammelen nog aan alle kanten'

De klimaatplannen van de financiële sector zijn ongeloofwaardig en ontoereikend. De sector kan onvoldoende aantonen dat de plannen in lijn zijn met de klimaatakkoorden van Parijs.

Afbeelding

Duurzamer pakketjes ontvangen, dat kan via Homerr, maar dan moet je wel zelf de deur uit

Twee miljoen pakketjes worden iedere dag rondgebracht, en dat heeft veel impact op het klimaat. Bezorgdienst Homerr probeert de schade te beperken, maar daarvoor moet je wel zelf de deur uit. En een beetje geduld hebben.

Afbeelding

Hoe kon het zo misgaan bij de huisbankier van Silicon Valley en dreigt een nieuwe Lehman-crisis?

De financiële sector is sinds vrijdag in de ban van het faillissement van de Silicon Valley Bank. Ondanks het vertrouwen van de Amerikaanse overheid, daalde ook de Amsterdamse AEX maandag fors. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Afbeelding

Met machinelearning zorgt dit Amsterdamse bedrijf ervoor dat zonne- en windenergie zo optimaal mogelijk wordt opgewekt

Dexter Energy Services levert stroom- en weersvoorspellingen aan producenten van duurzame energie. Handig, vooral als je niet wilt dat er een ijsblok van een windmolen valt.

Afbeelding

Chinezen weten maximale prestaties uit 'oudjes' van ASML te halen, en daar wordt het Westen nerveus van

ASML mag niet langer oudere chipmachines aan China verkopen. Waar is het Westen bang voor?

Afbeelding

Eysing wil de romantiek van de bromfiets terugbrengen met hun duurzame, luxe e-moped

Aanvankelijk verkochten ze met hun e-mopeds een droom, maar nu krijgen de vier oprichters van Eysing steun van een beroemd Italiaanse ontwerpbureau. ‘We dachten: dit moet een grap zijn. Pininfarina is de Champions League.’