De economische verwachting voor 2023: Een jaar vol recessies, waarin u uw spaargeld hard nodig zult hebben

Achtergrond
Wat gaat er in 2023 met onze portemonnee gebeuren? Economische bureaus hebben tal van verwachting gepubliceerd. De rode draad: overal in de ontwikkelde economieën vinden recessies plaats. Maar er zijn lichtpuntjes.
Eduard Sloot Ruurd Ubels
vrijdag 6 januari 2023 om 22:07 aangepast 13:40
Sinds de uitbraak van corona zijn Nederlandse huishoudens flink rijker geworden, met de aantekening dat dit voor lagere inkomens minder vaak het geval is.
Sinds de uitbraak van corona zijn Nederlandse huishoudens flink rijker geworden, met de aantekening dat dit voor lagere inkomens minder vaak het geval is. beeld anp/Robin Utrecht

Amsterdam

Een jaar vol recessies

De Nederlandse economie zal volgend jaar met slechts 0,8 procent groeien, denkt De Nederlandsche Bank (DNB). Dat is fors minder dan de ruim 4 procent van 2022. Hiermee volgt Nederland de Europese trend.

‘Het is duidelijk dat 2023 een jaar van recessies zal worden’, schrijven zes analisten van ABN Amro. De twee grootste gevaren wereldwijd? Eén: de energiecrisis, waardoor prijzen stijgen. Twee: de hoge inflatie plus de flink hogere rente; dit fnuikt de koopkracht van huishoudens en de investeringsruimte van bedrijven.

Maar de medaille heeft ook een andere kant: economieën zijn de afgelopen jaren soms verrassend veerkrachtig gebleken. De ABN Amro-economen verwachten dat de Europese industrie 2023 zonde..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?

Afbeelding

Investeringen: zonne-energie haalt olie in

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtreffen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).