Aandeelhouders eisen steeds groter deel op van nationaal inkomen, ten koste van werkenden

Achtergrond
In de nieuwe economische raming van het Centraal Planbureau (CPB) zat dinsdag een bommetje verstopt. Het planbureau voorspelt voor dit en volgend jaar een forse daling van de arbeidsinkomensquote (aiq, zie grafiek). Dit is een graadmeter voor de verhouding tussen de beloning van arbeid (werknemers en zzp’ers) en kapitaal (bedrijven en hun aandeelhouders) in de Nederlandse economie. Die verhouding daalt in 2023 naar 71,8 procent, verwacht het CPB. Dat is het laagste peil sinds medio jaren zestig, met uitzondering van de periode 2006-2008.
Yvonne Hofs / vk
donderdag 8 december 2022 om 03:23 aangepast 06:12
Winkelend publiek in Nijmegen. Het CPB voorspelt voor dit en volgend jaar een forse daling van de arbeidsinkomensquote.
Winkelend publiek in Nijmegen. Het CPB voorspelt voor dit en volgend jaar een forse daling van de arbeidsinkomensquote. beeld anp / Flip Franssen

Den Haag

hoge inflatie

Dit betekent dat relatief gezien een steeds groter deel van de opbrengsten in de economie bij vermogende aandeelhouders terechtkomt, en een steeds kleiner deel bij gewone werkenden. Dat is een politiek pijnlijke uitkomst. Het kabinet heeft tussen de 30 en 40 miljard euro uitgetrokken om de koopkracht van burgers te stutten. Premier Rutte en de ministers Kaag (Financiën) en Van Gennip (Werkgelegenheid) smeken werkgevers de lonen extra te verhogen, opdat het kabinet de koopkrachtstress niet in zijn eentje hoeft te bestrijden.

De cao-lonen in het bedrijfsleven stegen in het derde kwartaal 3 procent, terwijl de inflatie meer dan 12 procent bedroeg. Sinds 1973 is het niet eerder voorgekomen dat de loonontwikkeling zover ac..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Scotch & Soda maakt doorstart na overname

Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda maakt een doorstart. Het failliet gegane bedrijf wordt overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die diverse modemerken bezit zoals sportmerk Hurley.

Afbeelding

Einde brandstofauto: Berlijn doet toch mee

Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto's met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het erover eens geworden dat er ruimte blijft voor auto's die niet op elektriciteit rijden, maar op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klim..

Afbeelding

De morele spagaat voor Hydratec om toch in Rusland te blijven. 'Dit is Poetins oorlog'

Het technologieconcern Hydratec boekte in 2022 een recordomzet van 283 miljoen euro. Een paar ton komt uit Rusland, omdat het bedrijf de banden niet geheel wil doorsnijden. ‘Gaat om de voedselvoorziening voor de gewone Rus.’

Afbeelding

Een economie van het genoeg? 'Dat sluit niet aan bij het verlangen van mensen om de wereld beter te maken'

Econoom Lans Bovenberg verzet zich tegen een economie van het genoeg. De economie kan prima groeien zonder de schepping te schaden, is zijn boodschap. ‘Juist christenen kunnen daarin vooroplopen.’

Afbeelding

Toekomst winkels Scotch & Soda onzeker

De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak.

Afbeelding

De rekening van de bankencrisis dreigt toch weer bij de belastingbetaler te belanden

Na de financiële crisis van 2008 was de boodschap dat belastingbetalers niet meer mochten opdraaien voor de redding van banken. Vijftien jaar later lijken ze dat bij de overname van Credit Suisse door UBS toch weer te doen.