Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

Achtergrond
Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan het verhullen: winkelcentra in Nederland lopen leeg. Verlaten koopgoten en holle panden staren je aan. Horeca, cultuur, amusement en vooral woningen moeten er het leven terugbrengen.
Sjirk Kuijper
vrijdag 25 november 2022 om 17:25
Er is een geleidelijke verandering gaande van winkelcentra naar woon- en verblijfsgebieden.
Er is een geleidelijke verandering gaande van winkelcentra naar woon- en verblijfsgebieden. beeld anp

Amersfoort

Alle avonden koopavond in de weken voor 5 december en voor kerst: ooit was dat een onmisbare uitlaatklep om winkelgebieden in de drukste weken van het jaar nog een beetje lucht te geven. Maar inmiddels is één koopavond per week al voor steeds meer winkeliers een verplicht corvee: de personeelskosten wegen niet of nauwelijks op tegen het beetje omzet. 

Ook op andere momenten van de dag is het in winkelgebieden soms rustiger dan in het bos op zondagmiddag. En de onderscheiding voor de hoogste ‘feestmaand-werkdruk’ - die gaat dit jaar opnieuw naar de pakketbezorgers die online bestellingen aan huis afleveren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Met computers in de autonome kas kan de kweker duurzaam voedsel produceren

Met innovaties als schermdoeken, klimaatcomputers en plukrobots helpt technologiebedrijf Ridder boeren en tuinders bij de energietransitie. ‘Nederland is wereldwijd koploper in de tuinbouw, daar mogen we trots op zijn.’

Afbeelding

Bianca werkt in de daklozeninloop: 'Uit boosheid gaat er weleens een bakje soep tegen de muur'

Bianca Koster (36) is locatiehoofd bij een daklozeninloop van De Regenboog Groep in Amsterdam. 'Ik kan mensen geen huizen beloven, maar soms is een paar droge sokken al fijn.'

Afbeelding

'Kringloopeconomie komt niet dichterbij'

Het kabinet doet nog steeds te weinig om een kringloopeconomie te realiseren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in een rapport dat hier de afgelopen jaren 'nauwelijks vooruitgang' in is geboekt.

Afbeelding

Financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar 1,2 miljoen keer bezocht, aantal telefoontjes verdubbeld

Het aantal bezoekers van de financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar verdriedubbeld tot een record van 1,2 miljoen. Het aantal telefoontjes naar de financiële hulplijn verdubbelde naar 15.000.

Afbeelding

Nederlandse banken: de gemiddelde huizenprijs gaat in 2023 verder zakken

De huizenprijzen zullen in 2023 meer dan verwacht blijven dalen. Dat stellen economen van ABN Amro en ING Bank. Zij stellen hun eerdere prognoses van de ontwikkeling van de woningmarkt dit jaar naar beneden bij.

Afbeelding

Lightyear dacht gouden horizonten tegemoet te rijden, maar koerste richting ravijn

De stemming was feestelijk, afgelopen november, in de wat treurige Finse provinciestad Uusikaupunki. De productie van de Lightyear 0 ging van start. Nu, nog geen twee maanden later, is van de vrolijkheid weinig overgebleven.