Is Mastodon het nieuwe Twitter? ‘Wie de eerste stap op Mastodon zet, kan best in verwarring zijn’

Achtergrond
Mastodon is niet een dorpsplein zoals Twitter. Het is eerder een dorpje met veel met elkaar verbonden pleintjes. Aantal gebruikers: 5,8 miljoen. Twitter heeft er ruim 230 miljoen. Journalisten, politici en opiniemakers stappen gretig over van Twitter naar Mastodon. Wat weten we over Mastodon?
Laurens Verhagen / vk
woensdag 2 november 2022 om 03:22 aangepast 07:29
Een practical joke bij het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco. De twee jongens zeiden ontslagen medewerkers van Twitter te zijn. Meteen nadat Elon Musk vorige week Twitter overnam, ontsloeg hij de top van het bedrijf.
Een practical joke bij het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco. De twee jongens zeiden ontslagen medewerkers van Twitter te zijn. Meteen nadat Elon Musk vorige week Twitter overnam, ontsloeg hij de top van het bedrijf. beeld afp / Constanza Hevia

1. Mastodon is geen
kopie van Twitter

Een tweet is er een toot en een retweet is een boost. Berichten boosten door er een eigen, snedige quote boven te zetten, is uit den boze. Maar dat is niet het belangrijkste verschil tussen Mastodon en Twitter.

Nieuwbakken Twitterbaas Elon Musk droomt van één groot dorpsplein, dat hij beheert. Het ideaal van Mastodon staat daar lijnrecht tegenover: een aaneenschakeling van verschillende pleinen. Wie de eerste stap op Mastodon zet, kan best in verwarring zijn. Dat heeft te maken met de opzet van het netwerk: achter Mastodon zit niet één bedrijf. In plaats daarvan bestaat het uit veel eilandjes (zogenoemde instances) die allemaal hun eigen beheerder en eigen regels (en soms ook een specifieke doelgroep) h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Imperium van Indiase miljardair Adani wankelt na beschuldigingen van boekhoudfraude

De Adani-groep, eigendom van voorheen een van de rijkste mannen ter wereld, verkeert in steeds zwaarder weer. Een investeerder spreekt van de ‘grootste zwendel in corporate history’, waardoor veel beleggers een goed heenkomen zoeken.

Afbeelding

Deze Nederlanders 'havermelkboeren' bezorgen de melk nog gewoon met de bakfiets

De oprichters van het eerste Nederlandse havermelkmerk Real Oat Arts (ROA) willen koffieliefhebbers overtuigen dat de plantaardige melk niet alleen hip en duurzaam is. 'Wij willen mensen overtuigen door de smaak.’

Afbeelding

Shell boekt recordwinst van 40 miljard dollar, en weer steekt een storm van verontwaardiging op

Wie dacht dat Shell onder de nieuwe topman Sawan zou veranderen van een fossiele moloch naar een viooltjesfris energieconcern, kwam donderdag bedrogen uit. Onder de Libanees-Canadese Sawan is het business as usual, zeker waar het de winst betreft.

Afbeelding

Ergste prijsstijgingen lijken voorbij, maar waarom blijven de voedselprijzen stijgen?

Met een inflatiecijfer van 7,6 procent in januari lijken de ergste prijsstijgingen achter de rug. Hoe kan het dat de voedselprijzen blijven stijgen? En worden boodschappen ooit weer goedkoper?

Afbeelding

TNO: 'Voor huishoudens blijven zonnepanelen komende jaren een zeer aantrekkelijke investering'

TNO-onderzoeker Frits Verheij denkt dat de vrees dat het in de toekomst voor particulieren niet meer aantrekkelijk is om zonnepanelen aan te schaffen, niet helemaal terecht is. ‘Zonnepanelen zijn hoe dan ook een goede investering.’

Afbeelding

Philips schrapt 1100 banen in Nederland

Philips schrapt dit jaar wereldwijd 3000 banen, waarvan 1100 in Nederland. Ongeveer twee derde ervan verdwijnt in de regio Eindhoven en Best. De rest van de posities wordt geschrapt op het hoofdkantoor in Amsterdam, maakte het bedrijf maandag bekend.