Niet onze beste granen, maar beschadigd beschuit voor de kippen

Achtergrond
Hoe kun je komen tot een prijs waarmee boeren kunnen werken in evenwicht met zichzelf en de natuur om hen heen? In oktober ontmoet u in deze rubriek vier ingewijden die daar een visie op hebben. Deze week: een boer die failliet ging en zo anders naar zijn werk ging kijken.
Maurice van der Spek
vrijdag 30 september 2022 om 13:32
Ruud Zanders: ‘We eten asociaal. We eten de wereld leeg – of onze toekomst op, het is maar hoe je het bekijkt. Ons voedselsysteem zou er compleet anders uit moeten zien.’
Ruud Zanders: ‘We eten asociaal. We eten de wereld leeg – of onze toekomst op, het is maar hoe je het bekijkt. Ons voedselsysteem zou er compleet anders uit moeten zien.’ beeld Van Assendelft

Wanneer Kipster-initiatiefnemer Ruud Zanders mij benadert voor een gesprek houd ik de boot in eerste instantie af. Van een afstandje beschouwd lijkt Kipster me één van de meest succesvolle boerenbedrijven van Nederland – waar ik juist probeer te begrijpen hoe het komt dat veel boeren financieel met hun rug tegen de muur staan.

Ik laat weten dat ik verstek laat gaan maar kan een glimlach niet onderdrukken als ik Zanders’ reactie lees. Hij mailt terug: ‘Helemaal goed. Al ben ik ook een ‘gewone’ boer hoor. Ook ik heb met mijn rug tegen de muur gestaan toen ik een grootschalig pluimveebedrijf had, tot aan een faillissement toe. En ben juist van daaruit anders gaan kijken.’ Zanders heeft mijn aandacht. Een ‘gewone’ boer die ik dan toch maar ee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.

Afbeelding

‘Of wij zelf ook piekbelasters zijn? We denken van niet, maar dat weet je nooit zeker’

Opnieuw ligt er een plan op tafel om piekbelasters onder de boeren in Nederland over te halen tot bedrijfsbeëindiging. Het Nederlands Dagblad schuift geregeld aan bij Pieter en Alien van Zijtveld. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe uitkoopregeling?

Afbeelding

Overwaarde van Nederlandse koopwoning gemiddeld 175.000 euro

De daling van de huizenprijzen is nog niet nadelig voor de Nederlandse woningbezitter. Een koopwoning heeft gemiddeld 175.000 euro overwaarde, met pieken in Aerdenhout en Blaricum. Kerkrade heeft de laagste gemiddelde overwaarde.