‘Shell negeert klimaatvonnis en blijft meer olie en gas oppompen’

Nieuws
Shell blijft nieuwe olie- en aardgasvelden aanboren, terwijl de rechter vorig jaar mei heeft uitgesproken dat het bedrijf de uitstoot van zijn broeikasgassen in lijn moet brengen met het internationale KIimaatakkoord van Parijs.
Rick Moeliker Petra Noordhuis
vrijdag 30 september 2022 om 04:24 aangepast 06:54
Volgens Milieudefensie neemt Shell rechterlijke uitspraken niet serieus. De multinational zelf ontkent dat.
Volgens Milieudefensie neemt Shell rechterlijke uitspraken niet serieus. De multinational zelf ontkent dat. beeld anp / Nico Garstman

Dit blijkt uit onderzoek dat de Amerikaanse milieuorganisatie Oil Change International heeft verricht in samenwerking met Milieudefensie.

Shell heeft sinds de uitspraak van de rechter investeringen in tien nieuwe velden definitief toegewezen; in Maleisië (drie velden), de Verenigde Staten (twee) en in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Argentinië, Noorwegen en Brazilië. De olie en het aardgas in deze tien nieuwe velden leidt, eenmaal verbrand, tot 325 miljoen ton CO2-uitstoot, volgens Oil Change International en Milieudefensie. Daarnaast zijn de meer dan 750 onaangeboorde olie- en aardgasvelden waar Shell (deels) eigenaar van is, goed voor 4,3 miljard ton extra CO2; dertig keer meer uitstoot dan heel Neder..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.

Afbeelding

‘Of wij zelf ook piekbelasters zijn? We denken van niet, maar dat weet je nooit zeker’

Opnieuw ligt er een plan op tafel om piekbelasters onder de boeren in Nederland over te halen tot bedrijfsbeëindiging. Het Nederlands Dagblad schuift geregeld aan bij Pieter en Alien van Zijtveld. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe uitkoopregeling?

Afbeelding

Overwaarde van Nederlandse koopwoning gemiddeld 175.000 euro

De daling van de huizenprijzen is nog niet nadelig voor de Nederlandse woningbezitter. Een koopwoning heeft gemiddeld 175.000 euro overwaarde, met pieken in Aerdenhout en Blaricum. Kerkrade heeft de laagste gemiddelde overwaarde.