‘Shell negeert klimaatvonnis en blijft meer olie en gas oppompen’

Nieuws
Shell blijft nieuwe olie- en aardgasvelden aanboren, terwijl de rechter vorig jaar mei heeft uitgesproken dat het bedrijf de uitstoot van zijn broeikasgassen in lijn moet brengen met het internationale KIimaatakkoord van Parijs.
Rick Moeliker Petra Noordhuis
vrijdag 30 september 2022 om 04:24 aangepast 06:54
Volgens Milieudefensie neemt Shell rechterlijke uitspraken niet serieus. De multinational zelf ontkent dat.
Volgens Milieudefensie neemt Shell rechterlijke uitspraken niet serieus. De multinational zelf ontkent dat. beeld anp / Nico Garstman

Dit blijkt uit onderzoek dat de Amerikaanse milieuorganisatie Oil Change International heeft verricht in samenwerking met Milieudefensie.

Shell heeft sinds de uitspraak van de rechter investeringen in tien nieuwe velden definitief toegewezen; in Maleisië (drie velden), de Verenigde Staten (twee) en in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Argentinië, Noorwegen en Brazilië. De olie en het aardgas in deze tien nieuwe velden leidt, eenmaal verbrand, tot 325 miljoen ton CO2-uitstoot, volgens Oil Change International en Milieudefensie. Daarnaast zijn de meer dan 750 onaangeboorde olie- en aardgasvelden waar Shell (deels) eigenaar van is, goed voor 4,3 miljard ton extra CO2; dertig keer meer uitstoot dan heel Neder..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Imperium van Indiase miljardair Adani wankelt na beschuldigingen van boekhoudfraude

De Adani-groep, eigendom van voorheen een van de rijkste mannen ter wereld, verkeert in steeds zwaarder weer. Een investeerder spreekt van de ‘grootste zwendel in corporate history’, waardoor veel beleggers een goed heenkomen zoeken.

Afbeelding

Deze Nederlanders 'havermelkboeren' bezorgen de melk nog gewoon met de bakfiets

De oprichters van het eerste Nederlandse havermelkmerk Real Oat Arts (ROA) willen koffieliefhebbers overtuigen dat de plantaardige melk niet alleen hip en duurzaam is. 'Wij willen mensen overtuigen door de smaak.’

Afbeelding

Shell boekt recordwinst van 40 miljard dollar, en weer steekt een storm van verontwaardiging op

Wie dacht dat Shell onder de nieuwe topman Sawan zou veranderen van een fossiele moloch naar een viooltjesfris energieconcern, kwam donderdag bedrogen uit. Onder de Libanees-Canadese Sawan is het business as usual, zeker waar het de winst betreft.

Afbeelding

Ergste prijsstijgingen lijken voorbij, maar waarom blijven de voedselprijzen stijgen?

Met een inflatiecijfer van 7,6 procent in januari lijken de ergste prijsstijgingen achter de rug. Hoe kan het dat de voedselprijzen blijven stijgen? En worden boodschappen ooit weer goedkoper?

Afbeelding

TNO: 'Voor huishoudens blijven zonnepanelen komende jaren een zeer aantrekkelijke investering'

TNO-onderzoeker Frits Verheij denkt dat de vrees dat het in de toekomst voor particulieren niet meer aantrekkelijk is om zonnepanelen aan te schaffen, niet helemaal terecht is. ‘Zonnepanelen zijn hoe dan ook een goede investering.’

Afbeelding

Philips schrapt 1100 banen in Nederland

Philips schrapt dit jaar wereldwijd 3000 banen, waarvan 1100 in Nederland. Ongeveer twee derde ervan verdwijnt in de regio Eindhoven en Best. De rest van de posities wordt geschrapt op het hoofdkantoor in Amsterdam, maakte het bedrijf maandag bekend.