Bank of England luidt alarmklok over Britse economie, en grijpt ongekend hard in

Nieuws
Uit zorg over de staat van de Britse economie gaat de centrale bank van Engeland miljarden aan Britse staatsobligaties opkopen. De regering in Londen lijkt zich geen zorgen te maken.
Patrick van IJzendoorn / vk
woensdag 28 september 2022 om 20:38
Minister van Financiën Kwasi Kwarteng wil 50 miljard euro gaan lenen om belastingverlagingen te kunnen financieren.
Minister van Financiën Kwasi Kwarteng wil 50 miljard euro gaan lenen om belastingverlagingen te kunnen financieren. beeld afp / Jeff Overs

De paniekreactie volgde op het nieuws dat pensioenfondsen in de problemen dreigen te komen. Ook op de Britse huizenmarkt heerst nervositeit. Omdat de Britse regering geen actie ondernam, besloot de Bank of England in te grijpen door staatsobligaties op te kopen teneinde de rentestijging tegen te houden. Deze noodinterventie van de Bank heeft er toe geleid dat de rente op Britse staatsobligaties weer iets is gedaald.

Deze situatie is uniek voor Britse begrippen. De chaos volgt op de vrijdag gepresenteerde mini-begroting die maximale gevolgen heeft gesorteerd. Het voornemen is om omgerekend 50 miljard euro te gaan lenen om belastingverlagingen voor de rijken te kunnen financieren. Sinds deze gok van de Conservatieve reg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alleskunner uit Zeeland verraste met spontaniteit: ‘Doe aan het begin van je carrière iets bijzonders’

Topman Floris Maljers maakte van ‘allegaartje’ Unilever een zeer winstgevende onderneming. Ook als bemiddelaar en als commissaris bij andere multinationals speelde hij een belangrijke rol. Vrijdag overleed hij op 89-jarige leeftijd.

Afbeelding

De arthousefilm is heus niet stoffig, vinden ze bij Cineville. ‘Onze pashouders zijn avontuurlijk’

‘Meer iets voor mijn ouders’ is een vaak gehoorde reactie van jongeren als het gaat om arthousefilms. Cineville, een collectief van 58 Nederlandse filmhuizen, heeft als missie om dit genre een hipper imago te bezorgen.

Afbeelding

Kadaster: woning met energielabel A gewild

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A.

Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’