‘Accountant moet klimaatrisico controleren’

Achtergrond
Na de gewonnen klimaatzaak tegen Shell, richt Milieudefensie nu haar pijlen op de accountants van ‘grote vervuilers’. Die hebben volgens de milieuorganisatie de taak om de financiële risico’s van klimaatverandering voor bedrijven in kaart te brengen.
Sanne van Grafhorst
maandag 26 september 2022 om 04:22
Klimaatactivisten verbeelden de luchtverontreiniging en stijging van de zeespiegel, tegen het decor van de Tata Steel-staalfabriek.
Klimaatactivisten verbeelden de luchtverontreiniging en stijging van de zeespiegel, tegen het decor van de Tata Steel-staalfabriek. beeld anp / Nico Garstman

Amsterdam

Milieudefensie stuurt de accountantskantoren van 29 bedrijven, waaronder Tata Steel, Ahold, Unilever en ING, vandaag een brief. Daarin vraagt Milieudefensie de accountants om klimaatrisico’s voortaan als vast punt mee te nemen in hun controle van de jaarrekening.

De brieven komen voort uit de gewonnen rechtszaak tegen Shell in mei vorig jaar, vertelt Donald Pols, directeur van Milieudefensie. ‘Daaruit bleek dat klimaatverandering en -regelgeving grote gevolgen hebben voor het voortbestaan van een bedrijf. De rechter oordeelde namelijk dat Shell de CO2-uitstoot met bijna de helft moet reduceren.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kadaster: woning met energielabel A gewild

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A.

Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.

Afbeelding

‘Of wij zelf ook piekbelasters zijn? We denken van niet, maar dat weet je nooit zeker’

Opnieuw ligt er een plan op tafel om piekbelasters onder de boeren in Nederland over te halen tot bedrijfsbeëindiging. Het Nederlands Dagblad schuift geregeld aan bij Pieter en Alien van Zijtveld. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe uitkoopregeling?