‘Accountant moet klimaatrisico controleren’

Achtergrond
Na de gewonnen klimaatzaak tegen Shell, richt Milieudefensie nu haar pijlen op de accountants van ‘grote vervuilers’. Die hebben volgens de milieuorganisatie de taak om de financiële risico’s van klimaatverandering voor bedrijven in kaart te brengen.
Sanne van Grafhorst
maandag 26 september 2022 om 04:22
Klimaatactivisten verbeelden de luchtverontreiniging en stijging van de zeespiegel, tegen het decor van de Tata Steel-staalfabriek.
Klimaatactivisten verbeelden de luchtverontreiniging en stijging van de zeespiegel, tegen het decor van de Tata Steel-staalfabriek. beeld anp / Nico Garstman

Amsterdam

Milieudefensie stuurt de accountantskantoren van 29 bedrijven, waaronder Tata Steel, Ahold, Unilever en ING, vandaag een brief. Daarin vraagt Milieudefensie de accountants om klimaatrisico’s voortaan als vast punt mee te nemen in hun controle van de jaarrekening.

De brieven komen voort uit de gewonnen rechtszaak tegen Shell in mei vorig jaar, vertelt Donald Pols, directeur van Milieudefensie. ‘Daaruit bleek dat klimaatverandering en -regelgeving grote gevolgen hebben voor het voortbestaan van een bedrijf. De rechter oordeelde namelijk dat Shell de CO2-uitstoot met bijna de helft moet reduceren.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Olifantenverschrikkers, camera's en Céline Dion: zo bewaart Hack the Planet de harmonie tussen mens en olifant

Het Haagse bedrijf Hack the Planet helpt met allerlei technische hoogstandjes olifanten beschermen tegen mensen, en mensen tegen olifanten. Met een beetje assistentie van Céline Dion, doedelzakken en de Beastie Boys.

Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?