Landbouwhistoricus Mari Smits: ‘Net als de boeren zit het CDA klem’

Interview
CDA-leider Wopke Hoekstra zet met zijn vlucht naar voren de regeringscoalitie op het spel. Landbouwhistoricus Mari Smits denkt dat de partij, net als de boeren, de wrange vruchten plukt van een vastgelopen landbouwsysteem.
Piet H. de Jong
zaterdag 27 augustus 2022 om 06:00 aangepast 07:15
Mari Smits: ‘Met techniek alleen los je de problemen niet op.’
Mari Smits: ‘Met techniek alleen los je de problemen niet op.’ beeld Dick Vos

Lelystad

Mari Smits (60) is niet alleen de zoon van een katholieke varkensboer uit Bakel, in De Peel, Oost-Brabant. Hij is ook de historicus die de geschiedenis van de honderdjarige Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond vastlegde.  En nog altijd volgt hij de ontwikkelingen in de landbouwsector op de voet.

De banden tussen de boerenbonden en de voorlopers van het CDA, met name de Katholieke Volkspartij (KVP) en de Anti Revolutionaire Partij (ARP), waren hecht. Vertegenwoordigers van de boerenbonden hadden hun eigen ‘kwaliteitszetels’ binnen de confessionele Kamerfracties, zegt Mari Smits. Nu is dat totaal veranderd. De invloed van de oude lobby is versplinterd en het CDA is niet meer de machtige partij die het op landb..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.

Afbeelding

‘Of wij zelf ook piekbelasters zijn? We denken van niet, maar dat weet je nooit zeker’

Opnieuw ligt er een plan op tafel om piekbelasters onder de boeren in Nederland over te halen tot bedrijfsbeëindiging. Het Nederlands Dagblad schuift geregeld aan bij Pieter en Alien van Zijtveld. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe uitkoopregeling?

Afbeelding

Overwaarde van Nederlandse koopwoning gemiddeld 175.000 euro

De daling van de huizenprijzen is nog niet nadelig voor de Nederlandse woningbezitter. Een koopwoning heeft gemiddeld 175.000 euro overwaarde, met pieken in Aerdenhout en Blaricum. Kerkrade heeft de laagste gemiddelde overwaarde.