Slaat de sfeer op de huizenmarkt om? ‘De gekte is er wel vanaf’

Achtergrond
De huizenmarkt is in de ban van het oplopen van de hypotheekrente en de inflatie. Gaat de huizenprijs dan eindelijk dalen? ‘Een aantal verkopers neemt het zekere voor het onzekere.’
Marc van den Eerenbeemt en Tjerk Gualthérie van Weezel / vk
maandag 27 juni 2022 om 06:08
Familie van Pelt bij hun woning in Purmerend.
Familie van Pelt bij hun woning in Purmerend. beeld Freek van den Bergh

Amsterdam

In Uithoorn en Amstelveen ziet makelaar Chris van Zantwijk de sfeer op de huizenmarkt rap veranderen. ‘Een jaar geleden meldden zich nog tachtig mensen voor een woning, nu zo’n twintig à dertig’, vertelt hij. ‘Overboden wordt er ook nog steeds, maar je ziet dat de kopers door de renteontwikkelingen een minder lange polsstok hebben.’

Na jaren van superlage tarieven wordt lenen voor het kopen van een huis de laatste maanden snel duurder. Dit jaar is het gemiddelde rentetarief al ruim verdubbeld van onder de 2 procent naar 4 procent deze week. Voor een lening met een looptijd van twintig tot dertig jaar gaat de rente zelfs al richting 5 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: Warmtepompen blijken vooral populair in woning

Het aantal nieuw geïnstalleerde warmtepompen is afgelopen jaar met bijna vijftig procent gestegen; er kwamen 386.000 nieuwe pompen bij, vooral bij woningen.

Afbeelding

Geen gas, wel een warmtepomp: ‘De energierekening is nu zestig euro per maand’

‘Installateurs lachten ons uit toen we offertes vroegen’, vertelt Musetta Blaauw. Ze woont met haar gezin in Groningen, in een woning uit 1907. Ze wilde ‘niet langer onderdeel van het Groningse gasprobleem’ zijn.

Afbeelding

Woningmarkt in beweging

Om te weten hoe het gaat op de woningmarkt hoeven deelnemers aan de Open Huizen Dag niet te wachten op de kwartaalcijfers van de makelaars. Er voltrekt zich een flinke omslag, merken zij, met dank aan de gestegen rente en energiekosten.

Afbeelding

De piloten van deze vliegschool vliegen voor een hoger doel: ze doen zendingswerk in de ‘bush’

De piloten die in de vliegschool van Marco Koffeman zijn opgeleid, vliegen voor een hoger doel, zegt de directeur. Met hun kleine Cessna-toestellen verrichten ze zendingswerk op moeilijk begaanbare vliegveldjes in de ‘bush’.

Afbeelding

Niet onze beste granen, maar beschadigd beschuit voor de kippen

Hoe kun je komen tot een prijs waarmee boeren kunnen werken in evenwicht met zichzelf en de natuur om hen heen? In oktober ontmoet u in deze rubriek vier ingewijden die daar een visie op hebben. Deze week: een boer die failliet ging en zo anders naar zijn werk ging kijken.

Afbeelding

‘Shell negeert klimaatvonnis en blijft meer olie en gas oppompen’

Shell blijft nieuwe olie- en aardgasvelden aanboren, terwijl de rechter vorig jaar mei heeft uitgesproken dat het bedrijf de uitstoot van zijn broeikasgassen in lijn moet brengen met het internationale KIimaatakkoord van Parijs.